Knihovna v nových prostorách

Agenda:
 
Celá škola
Publikováno:
 
11.04.2016 12:45
Poslední úprava:
 
před 8 lety

Během měsíce března 2016 proběhl přesun žákovské knihovny ze školního klubu do uvolněného prostoru v přízemí DM I. Za touto prostou větou se ovšem skrývá velký kus práce, do níž se zapojili i mnozí žáci. Vždyť knihovna byla založena před padesáti lety stejně jako celá škola a všichni dosavadní ředitelé vždy dbali na to, aby na nákup knih byly poskytovány potřebné finance, a to v řádech tisíců a v posledních letech i desetitisíců korun ročně. Fond se rozrostl a čítá tisíce knih.

Přesun jsme spojili zároveň s „revitalizací“ fondu. Přece jen některé tituly pořízené v 70. a 80. letech minulého století už zkrátka čtenáře netáhnou, proto jsme je buď definitivně vyřadili, nebo přesunuli do depozitů. Zároveň poslední dva tři roky opět intenzivněji nakupujeme beletrii všeho druhu. Ta musela po roce 2000 ustoupit ve prospěch odborných publikací, protože ve škole byly zavedeny nové obory a ty bylo třeba vybavit fondem k dějinám umění i k současné umělecké tvorbě. Také se doplňovaly fondy pro výuku cizích jazyků, zejména slovníky a moderní učebnice a metodiky.

Nyní je knihovna opět připravená přivítat zájemce z řad žáků a studentů. Ti u nás najdou světovou i českou klasiku, ale také nejrůznější soudobé žánry. Neomezujeme se zdaleka jen na tzv. doporučenou četbu, své místo tu mají i oddechové žánry určené hlavně těm, kdo jsou ubytovaní na DM a do veřejných knihoven v místě bydliště se proto nedostanou.

Součástí fondu je i naučná literatura pro humanitní i přírodovědné předměty, pro žáky výtvarných oborů jsou tu třeba Pijoanovy Dějiny umění a jiné podobné publikace. V neposlední řadě fond zahrnuje i několik stovek DVD, jak dokumentů, tak i hraných filmů. A knihovna je samozřejmě vybavena počítačem s přístupem na internet.

Uvolněné prostory školního klubu budou vybaveny novým nábytkem a využívány pro ubytování hostů. „Obývací“ část klubu bude i nadále sloužit k neformálním akcím či výuce menších skupin, jako tomu bylo dosud.

Škola touto úpravou udělala další krok pro posílení a rozvoj volnočasových aktivit žáků a studentů.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace