Již po čtvrté uzavřen kurz Univerzity volného času na keramické dílně

Agenda:
 
UVČ
Publikováno:
 
15.05.2016 20:14
Poslední úprava:
 
před 8 lety

Předáním certifikátů naší školy byl již po čtvrté za poslední dva roky uzavřen kurz keramiky v rámci Univerzity volného času. Tentokrát byla činnost v kurzu zaměřena na široké spektrum výtvarné tvorby v keramice, na modelování a tvarování, vytváření na hrnčířském kruhu, glazování a dekoraci aj. Kurzu se většinou účastnili ti, kteří navštěvovali lekce již v předchozím období, ale objevili se i noví zájemci. Od počátku února až do konce dubna lekce absolvovalo deset žen a dva muži. Všichni zúčastnění projevili ohromný zájem a nadšení pro danou výtvarnou tvorbu. Lektorkou kurzu byla opět Mgr. Alena Ratajová.

Výuka v kurzu byla tentokráte zaměřena na široké možnosti v keramické tvorbě a u většiny účastníků mohla navázat již na předchozí poznatky a dovednosti. Každý si tedy mohl vybrat a soustředit se na techniky, které mu jsou blízké, nebo na ty, v kterých se chtěl zdokonalit a osvojit si je. Tvorba byla hlavně podle vlastních návrhů, někdy také inspirovaná výtvory z keramické dílny či fotografiemi nebo obrázky z nejrůznějších keramických webů. Veškeré práce, které v kurzu vznikly, jsou ale osobitými výtvarnými dílky s nezaměnitelným výrazem autora. Díla jsou vyrobena nejrůznějšími technikami a jejich kombinacemi. Vyskytují se práce vytvořené v čisté modelaci, kombinace točených tvarů s domodelováním, bylo využito i technik lití a formování do sádrových forem apod. Z dekoračních technik se objevily nejrůznější plastické zdobné techniky, jako razítkování, prořezávání a namodelování. U plošných technik to byla nejčastěji malba, tupování, stříkání přes šablony…, a to vše nejrůznějšími materiály, hlavně glazurami, podglazurovými a naglazurovými barvami, engobami, listry aj.

Dle slov účastnic a účastníků je keramická tvorba velmi oslovila a nadchla. Působí na ně jako jistá forma terapie, kdy si mohou odpočinout a pozapomenout na každodenní povinnosti a strasti všedního a pracovního života.

Již nyní je jasné, že většina bude navštěvovat páté pokračování keramického kurzu v rámci UVČ, jenž se uskuteční od října roku 2016.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace