Zahájen již pátý kurz na keramické dílně v rámci univerzity volného času

Agenda:
 
UVČ
Publikováno:
 
10.10.2016 20:22
Poslední úprava:
 
před 8 lety

Ve čtvrtek 6. 10. 2016 bylo zahájeno již v pořadí páté pokračování kurzu pro zájemce o keramiku z širokých řad veřejnosti i pro studenty naší školy.

V letošním roce se přihlásilo celkem deset účastníků, kteří projevují svůj zájem o tuto výtvarnou činnost. Pohnutky k návštěvě tohoto kurzu jsou různé, od čistě relaxačních až po profesně zdokonalující. Letošní náplň kurzu v zimním semestru bude obdobná, jako tomu bylo v předchozích letech, tedy tvorba v oblasti nejrůznějších postupů ve výrobě keramiky a modelování, tentokrát ale více zaměřená na vytváření na hrnčířském kruhu a na reprodukční techniky. Tím je myšlena hlavně práce se sádrovými formami. Všechny výrobky, tedy ty, které za to budou stát, pak budou i naglazovány nebo odekorovány a vypáleny v keramické peci. Záleží tedy pouze na šikovnosti, odhodlání a píli účastníků, kolik výrobků a s jakých estetickým nábojem si z kurzu odnesou. Lektorkou kurzu je jako v předchozích letech Mgr. Alena Ratajová.

Kurz byl zahájen zostra, není času na nějaké okolky, neboť dotace kurzu je sedmkrát po dvou hodinách v pravidelně nepravidelných intervalech zhruba po 14 dnech. Na každém dalším termínu se účastníci s lektorkou vždy domlouvají a vyhovuje se tím individuálním potřebám obou stran. Například v dalším plánovaném termínu kurzu má lektorka pedagogické školení, proto byla lekce posunuta o týden dopředu. Účastníci se ve své činnosti rozdělili zhruba na dvě poloviny, jedni se věnovali pokusům vytváření na hrnčířském kruhu a druzí zvolili jistější tvorbu keramiky technikou ražení do sádrových forem a následného dotváření hlavně pomocí plastické dekorace.

Takže nezbývá než dodat, že sychravý podzim strávený v tvůrčí atmosféře na keramické dílně je tou nejlepší terapií před splíny z dřívějšího smrákání i z nadcházející hekticity vánočních svátků. Nehledě no to, že dárek vyrobený vlastní rukou a srdcem je tím nejlepším výběrem v dnešní nadmíru konzumní době.

Mgr. Alena Ratajová
lektorka kurzu keramiky UVČ

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace