Dobrovolnictví je IN

Program Hnutí Brontosaurus pro žáky středních škol

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium
Publikováno:
 
18.01.2017 10:06
Poslední úprava:
 
před 7 lety

V úterý 10. ledna 2017 zavítala mezi žáky nejvyšších ročníků našich neřemeslných oborů – sociálně-zdravotního a gymnázia – Leona Helešicová, lektorka Hnutí Brontosaurus, aby je provedla výukovým programem Dobrovolnictví je IN a představila jim formy dobrovolných aktivit tak, jak je pod křídly „Brontíků“ realizují stovky nadšenců po celé ČR i v zahraničí.

Nešlo o pouhou přednášku, ale o interaktivní program, ve kterém měli studenti možnost aktivně s lektorkou spolupracovat, navázat užší kontakt, a nebo získat podrobné informace podle svého zájmu a potřeb. Obzvláště studenti oboru sociálního a zdravotního dokázali tuto možnost patřičně využít. Byli velice komunikativní a bylo vidět, že mnozí již mají s dobrovolnictvím osobní zkušenosti, které hodlají dále rozvíjet.

Studenti se na problematiku dobrovolnictví podívali z mnoha úhlů pohledu – poznali v něm cestu osobního rozvoje, možnost realizace svých zájmů, prostředek pro poznání nových lidí i míst, šanci pro navázání osobních kontaktů, zisku životních zkušeností a především dobrého pocitu, že byli prospěšní svému okolí. Porozhlédli se také po jednotlivých sférách možné pomoci – od pomoci nemocným a postiženým lidem či osamělým seniorům až po pomoc v péči o přírodní prostředí, popř. při záchraně kulturních památek. Byly jim představeny akce jednodenní, víkendové, letní tábory i několikaměsíční pobyty v cizích zemích.

Prostřednictvím programu jim byla představena cesta, jak vystoupit ze své komfortní zóny, vyměnit digitální a virtuální svět za svět skutečný a zapojit se do činností, které mají smysl, přináší člověku pocit uspokojení a jsou užitečné pro okolí.


Mgr. Eva Bernadová

Učitelka biologie, matematiky a hudební výchovy

Koordinátor environmentální výchovy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace