Budkohrátky 2017

Agenda:
 
Gymnázium
Publikováno:
 
24.05.2017 19:24
Poslední úprava:
 
před 6 lety
 

 


Projekt STOPPA > Budkohrátky 2017


S pokračujícím jarem přišel čas na další akci z projektu STOPPA – Budkohrátky aneb nahlédnutí do života ptačích rodin. V období od 10. do 22. května tak proběhlo celkem 6 dílů určených pro děti různých věkových kategorií.

Vzhledem k vysokému počtu ptačích druhů, které hnízdí přímo v našem školním areálu, mohla více jak polovina akcí proběhnout přímo pod školními okny. Při organizaci jednotlivých setkání jsme využili spolupráci s pracovníky Stanice Pavlov i s ústředím České společnosti ornitologické v Praze.

Přehled všech dílů našeho jarního ptačího seriálu přináší následující tabulka:

10. 5. 2017 20 žáků I. G a I. E areál Akademie
11. 5. 2017 25 dětí z MŠ Lánecká areál Akademie
12. 5. 2017 31 dětí ze Soukromé MŠ Bambino areál Akademie
15. 5. 2017 18 žáků 9. třídy ze ZŠ Komenského zámecký park ve Světlé n. S.
19. 5. 2017 22 žáků 7.A ZŠ Lánecká areál Akademie
22. 5. 2017 24 žáků 7.B ZŠ Lánecká zámecký park ve Světlé n. S.

Žáci naší střední školy se nejprve seznámili s problematikou synantropních druhů ptactva během přednášky Gabriely Dobruské z ČSO, seznámili se s rorýsi obývajícími dutiny v budovách naší školy a dozvěděli se informace o probíhající kampani na ochranu ptactva před nárazy do skel – „Nebezpečné zastávky“. V následující terénní části se žáci účastnili kroužkování odchycených ptáků v prostorách školního areálu a poznávali přítomné druhy vizuálně i podle hlasových projevů.

Program pro děti z mateřinek začal vyprávěním pracovníků Stanice Pavlov spojeným s ukázkou chovaných sov. Poté se děti seznámily s některými druhy ptáků hnízdících v budkách v areálu Akademie během kroužkování jejich mláďat a dozvěděly se také, jak se zachovat, najdou-li na zemi ještě letu neschopné ptáče. Závěr akce patřil pohybovým aktivitám na „ptačí témata“, které s dětmi realizovali žáci I. ročníku gymnázia studující obor se zaměřením na předškolní pedagogiku a pedagogiku volného času.

Žáci ze světelských základních škol měli program složený z kroužkování ptáčat s panem Zbyškem Karafiátem z Pavlova, informací týkajících se života okolních druhů ptactva a následně z vědomostních aktivit věnovaných hnízdění různých druhů opeřenců. Akce si kladla za cíl rozšířit jejich informace o ptačí říši, které získali během hodin přírodopisu, a spojit teorii s praxí. Oboje se snad podařilo.

Díky vstřícnosti „toho nahoře“ se všechny akce podařilo zvládnout za krásného slunečného počasí. Jen jednou nám z kraje deštík zahrozil, ale rychle si to rozmyslel, a tak nic nebránilo příjemně stráveným chvílím v nečekaně bohaté a pestré přírodě, kterou máme hned za dveřmi.


Mgr. Eva Bernadová

Učitelka biologie, matematiky a hudební výchovy

Koordinátor environmentální výchovy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace