Za poznáním židovské kultury a tradic

Exkurze I. V a I. G do Prahy

Agendy:
 
Informační portál , Gymnázium
Publikováno:
 
06.12.2017 13:29
Poslední úprava:
 
před 6 lety

V rámci multikulturní výchovy vyrazili v pondělí 20. 11. 2017 do Prahy žáci dvou prvních ročníků. Počasí bylo chladné a deštivé, nálada v přeplněném vlaku ale poměrně radostná.

Po dojezdu do cíle se počasí umoudřilo, přestalo pršet, a tak jsme se do Židovského vzdělávacího centra v Maiselově ulici přesunuli pěšky. Tam nás od 10.00 hodin čekala přednáška na téma ŽIDOVSKÉ ZVYKY A TRADICE. Lektorka žáky seznámila s tradicemi, které jsou spojené s lidským životem od narození do smrti, a také s nejvýznamnějšími svátky židovského roku. K dispozici měla i celou řadu předmětů od modlitebního šálu až po mezuzu označující židovskou domácnost.

Před polednem jsme vyrazili na prohlídku objektů v okolí ŽVC. První kroky nás vedly do Staronové synagogy. Ta stále slouží k pravidelným obřadům několikrát v týdnu. My jsme se mohli seznámit s vnitřním uspořádáním a zhlednout zblízka skříň, do níž se ukládá Tóra. Pak jsme zamířili do Pinkasovy synagogy. Ta je od 50. let minulého století pietním místem připomínajícím židovské spoluobčany Čech a Moravy zavražděné v letech druhé světové války, kteří zahynuli v některém z mnoha koncentračních táborů. Jejich jména jsou uvedena na zdech a čtena z reproduktoru. V patře jsou ke zhlédnutí obrázky a dopisy dětí, které byly za války převezeny do terezínského ghetta.

V sousedství Pinkasovy synagogy se nachází Starý židovský hřbitov. Byl založen v 15. století a pohřbívalo se na něm asi 3,5 století. Průvodkyně žákům objasnila symboliku obrázků na početných náhrobcích, nechyběla zastávka u významných hrobů včetně toho, v němž spočívá rabi Löw, tvůrce proslulého Golema.

Součástí prohlídkového okruhu je ještě Klausová synagoga, dnes muzeum prezentující předměty židovské kultury i každodenního života, a Španělská synagoga, nabízející kromě atraktivního interiéru i expozici zaměřenou na dějiny Židů v 19. a 20. století v českých zemích.

Povinná část programu exkurze uběhla velmi rychle. Vzhledem k nepříznivému počasí jsme pobyt v Praze zbytečně neprodlužovali a asi po hodinovém rozchodu v centru jsme se sešli na Hlavním nádraží, abychom se odtud společně vydali na zpáteční cestu.

Foto: Valerie Slámová

Odkazy k navštíveným místům

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace