Ukončen kurz Modelované keramiky v rámci UVČ

Agenda:
 
UVČ
Publikováno:
 
06.02.2018 10:17
Poslední úprava:
 
před 6 lety

Od října až do ledna tohoto školního roku probíhal na keramické dílně kurz Modelované keramiky v rámci Univerzity volného času. Jednalo se již o sedmý kurz, který je zaměřen na keramickou tvorbu a dekoraci.

Tyto kurzy jsou primárně určené osobám starším patnácti let a jedná se o dobrovolnou volnočasovou aktivitu. V zimním semestru bylo zvoleno zaměření na modelování. Modelovacích postupů v keramice je poměrně velké množství. Základní techniky jsou však podobné jako v sochařství, jen se jedná o menší měřítko. První postup je plastický, znamená to, že se hmota k základnímu menšímu tvaru přidává (lepí, namodelovává…). Druhý postup je skulpturální. Zde se hmota naopak z většího základního tvaru ubírá (uřezává, sbouchává…). K těmto dvěma základním technikám pak lze přiřadit i další – např. bednění, prořezávání, plátování, lepení tvarů a segmentů (šligrem – kašička z keramické hmoty), nanášení polotuhých, polotekutých i tekutých hmot atd.

Po zhotovení se výrobky nechaly patřičně vyschnout, vypálily se přežahem (první oheň na nižší teplotu, okolo 800°C), poté opatřily glazurou či patinou (oxidy kovů) nebo se odekorovaly. Na závěr se ostře vypálily (druhý oheň na vyšší teplotu, okolo 1150°C).

Účastníci si také mohli vyzkoušet modelování z více keramických hmot – póroviny, kameniny, hmoty obohacené šamotem, červenice, jemné hmoty, a to, jak již bylo řečeno, v různých úpravách (plastické, polotuhé, tekuté atd.).

O kurz byl jako vždy ohromný zájem. Někteří „stálí“ účastníci museli kurz opustit, a to většinou z časových důvodů; tím uvolnili prostor novým zájemcům, kteří do stávajícího kolektivu okamžitě zapadli. Kurz jako vždy vedla lektorka Mgr. Alena Ratajová. Ve vyčleněném čtvrtečním odpoledni tak vznikla opět velmi zajímavá díla, na kterých je vidět a je z nich cítit, že vznikly s entuziasmem – opravdovým zájmem, pochopením a nadšením. Z těchto důvodů, ale i dalších, bude na keramické dílně od 8. února 2018 probíhat již osmé pokračování keramických kurzů pro dospělé, tentokráte se zaměřením na tradiční keramiku. Po sečtení všech stávajících i nově přihlášených účastníků je kurz opět zcela naplněn.

Mgr. Alena Ratajová – lektor keramiky

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace