Pasti, které zabíjejí - můžeme to změnit

Výstava Českého nadačního fondu pro vydru z Třeboně v naší aule

Agenda:
 
Gymnázium
Publikováno:
 
28.10.2017 15:52
Poslední úprava:
 
před 6 lety
 

 


Projekt STOPPA > Pasti, které zabíjejí – můžeme to změnit


Výstava „Pasti které zabíjejí – můžeme to změnit“ byla k vidění v přízemí radnice Městského úřadu Světlá nad Sázavou od 2. do 13. října 2017. Informační e-mail od paní Šotolové ze světelského odboru životního prostředí sliboval devět panelů, které měly pojednávat o nástrahách, které lidstvo připravilo živočichům: o provozu a nebezpečí na silnicích, o fragmentaci krajiny, prosklených plochách, vodičích elektrického vedení, problematice zateplování a rekonstrukcích budov, otrávených návnadách a železných pastech, odpadcích v přírodě, pastech v domě a za humny i o zbytečném zachraňování zvířat.

Na výstavu se vypravili postupně žáci prvního a druhého ročníku gymnázia. Výstava jim přinesla mnoho zajímavých informací a upozornila je na spoustu nečekaných souvislostí mezi světem lidí a světem zvířat ve volné přírodě. Nevýhodou výstavy však byl velmi stísněný prostor, vysoký provoz a hluk. Navázali jsme proto kontakt s majiteli výstavy – Českým nadačním fondem pro vydru v Třeboni a domluvili se na zapůjčení výstavy do areálu Akademie.

V pátek 13. října tedy výstavní panely opustily chodbu světelské radnice a zamířily do naší auly. Zde byly až do pondělí 29. 10. k dispozici žákům i dospělým pracovníkům naší školy. Bonusem navíc se staly materiály ČSO, které vhodně doplňovaly jednotlivá témata – nebezpečí skleněných ploch, zateplování a úbytek rorýsů apod. Možnost seznámit se v klidu s jednotlivými úskalími života divoké zvěře v našem přetechnizovaném světě využily i děti ze ZŠ Komenského. Na výstavě se spolu se svými učiteli vystřídaly všechny třídy druhého stupně zmíněné školy.

Výstava se stala nečekaným výborným doplňkem našeho školního projektu STOPPA – každý z panelů byl názorným zpracováním jedné takové stopy, kterou současná civilizace zanechává na okolní přírodě. Studenti i dospělí tak získali mnoho názorných podnětů k zamyšlení, a zároveň jim byly představeny i tipy, jak lidské stopy v přírodě zmírnit.


Mgr. Eva Bernadová

Učitelka biologie, matematiky a hudební výchovy

Koordinátor environmentální výchovy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace