Adaptační pobyt pro nové žáky přijaté k 1.9.2018

V letošním roce jsme již popáté pořádali adaptační pobyt pro naše nováčky.

Agendy:
 
Informační portál , Domov mládeže
Publikováno:
 
27.06.2018 21:41
Poslední úprava:
 
před 6 lety

Z kapacitních důvodů se adaptační pobyt zaměřil na žáky, kteří budou ubytovaní v domově mládeže. Pro ně je přechod na střední školu o to náročnější, že se po vyučování nevrací do svých domovů, ke svým rodičům. Od neděle do pátku pro ně bude světelský areál školy přechodným domovem.

Ve čtvrtek 14. 6. všechny budoucí žáky a jejich rodiče přivítal v aule pan ředitel. Poté si je odvedli třídní učitelé do určených tříd a podali jim veškeré informace týkající se studia, odborného výcviku, doladily se organizační záležitosti atd. Zájemci o ubytování odevzdali vyplněné přihlášky.

Zhruba polovina žáků se po vyřízení všech administrativních záležitostí shromáždila zpět v aule, odkud si je přebírali vychovatelé k účasti na adaptačním pobytu. Pro 58 žáků byla nachystána lůžka v pokojích po dvou až třech a na klubovnách po čtyřech až pěti. Připravili jsme bohatý program, aby měli nováčci možnost se společně seznámit. Odpoledne na ně čekala přednáška o výtvarných úspěších našich žáků, prohlídka galerií atd. Po krátkém oddechu jsme se vydali do světelského parku, kde jsme se rozdělili na dvě skupiny. Vytvořili jsme si jmenovky a pak se navzájem představili. Dozvěděli jsme se například, kdo odkud je, na jaký se hlásí obor, jaké má kdo zájmy a jaký druh muziky se komu líbí. U další aktivity s názvem „Živé pexeso“ byla velká zábava. Z našich milých nováčků se staly rázem kartičky pexesa. Dvojice se dohodla na společném znaku (hláška z filmu, zvuk, dřep, tanec…originalitě se meze nekladly), který po vyvolání dvěma protihráči předvedla. Protrénovali jsme také paměť při Kimových hrách a mysl potrápili i při malování známých českých přísloví. Posledním úkolem bylo vymyslet co nejvíce společných znaků členů dané skupiny. Zde zaznělo třeba: „Všichni máme ve jméně písmenko A.“, „Všichni máme mobilní telefon.“, apod. Po splnění všech úkolů jsme se vydali zpět do školy na večeři. Aby se nováčci adaptovali nejen ve škole, ale i v novém městě, prošli jsme ho křížem krážem.

Měli bychom se seznámit… tak hrajeme živé pexeso.

Noc uběhla jako voda a přivítal nás pátek s dalším nabitým programem. Dopoledne strávili žáci v dílnách odborného výcviku. Každý si mohl vyzkoušet pracovat s dřevem, sklem, keramickou hlínou a u aranžérů si vytvořit placku s vlastním logem – jménem. Někdo byl zručnější, jiný méně. Nicméně si všichni zaslouží velkou pochvalu. Odpoledne jsme se museli opět rozdělit na dvě skupiny. Společným cílem nám byla rekreační oblast Stvořidla. Jedna skupina použila k přepravě vlak – abychom nezpohodlněli, dojeli jsme pouze do Smrčné a na Stvořidla se pěkně prošli. Druhá skupinka jela autobusem do Dobrovítovy Lhoty a odtud sešla rovněž do rekreační oblasti. Zde jsme strávili příjemné tři hodiny. Kdo chtěl, mohl se chopit volejbalového míče, badmintonu, petanqu, létajícího talíře, kopat si s fotbalovým balonem, nebo jen tak sedět, povídat si, slunit se. Odvážnější skákali po kamenech. K večeři jsme si opekli špekáčky a pomalu se vydali vlakem domů. Pak už na klubovnách a pokojích panovala volná zábava a dobrá atmosféra.

A jsme ve Smrčné.
Na Stvořidlech jsme hráli volejbal… chodili po kamenech…
a pak jeli vlakem domů.

V sobotu dopoledne si pro své ratolesti přijeli rodiče. Řekla bych, že se i letošní ročník adapťáku vydařil, povedlo se nám splnit jeho hlavní myšlenky – ukázat nováčkům prostory školy – domov mládeže, jídelnu, dílny, učebny, také město Světlá nad Sázavou. Tím nejdůležitějším poselstvím ale bylo seznámit děti mezi sebou, což se jistě za ty necelé tři dny, alespoň okrajově, povedlo.

Všem účastníkům adaptačního pobytu bych chtěla moc poděkovat za vzorné chování, spolupráci, aktivitu, snahu a odhodlání. Byli jste skutečně fajn a věřím, že i od září zažijeme spoustu příjemných a bezproblémových dní. Přejeme pěkné prázdniny a 2.9. vykročení tou pravou nohou :-)

Foto: Mgr. Olga Blažková

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace