Na návštěvě v Okresní nemocnici Havlíčkův Brod

Třída IV. E poznává gynekologicko-porodnické oddělení

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní
Publikováno:
 
12.11.2018 13:44
Poslední úprava:
 
před 5 lety

Ve čtvrtek 18. října 2018 navštívili žáci IV. E gynekologicko-porodnické oddělení havlíčkobrodské nemocnice. Průvodkyní nám byla velice milá vrchní sestra Martina Horáčková, která nám sdělila spoustu informací a ochotně odpověděla na otázky žáků.

Naše prohlídka měla začít na porodních sálech v 6. patře nemocnice. Ale protože se v tento den hodně rodilo a všechny pokoje a porodní sály byly obsazeny, museli jsem se spokojit jen s virtuální prohlídkou, tedy pomocí fotografií. Nejprve nám paní Horáčková ukázala fotografie přijímací místnosti, kde probíhá vstupní vyšetření žen přicházejících rodit. Dále jsme si prohlédli obrázky jednotlivých porodních pokojů. Každý pokoj je vymalován jinou barvou, vybaven manželskou postelí, stolkem a křesly, aby zde v pohodlí mohly trávit čas i osoby doprovázející rodičku. Podle slov vrchní sestry jsou to nejčastěji partneři rodičky, ale i jejich maminky nebo sestry a v poslední době také stále častěji duly. K vybavení pokojů patří i relaxační porodní pomůcky (gymnastické míče, provazové závěsy, žíněnky a v jednom pokoji porodní vana) a samozřejmě vlastní toaleta a sprcha.

Poté jsme se přesunuli na oddělení Intermediární péče pro novorozence, kde se pečuje především o předčasně narozené děti. Jedno takové miminko v inkubátoru jsme si mohli i prohlédnout. Zdravotní sestřička nám také vysvětlila význam kojení pro správný vývoj dítěte.

Prohlídka reálného prostředí nemocnice tak doplnila teoretickou školní výuku a obohatila naše žákyně o nové poznatky přímo z terénu.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace