Albertina v adventu - galerijní zážitek 4. prosince 2018

aneb všichni známí shání dárky, my chodíme po výstavách

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Domov mládeže, Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
13.12.2018 07:02
Poslední úprava:
 
před 5 lety

Stejně jako v předešlých letech jsme navázali i letos, konkrétně 4. prosince 2018, na tradici adventních exkurzí do metropole na Dunaji, do v mnoha směrech inspirujícího města Vídně. Po hladce probíhající cestě jsme se společně od výstupu na Swedenplatz prošli k chrámu svatého Štěpána, pak po Graben (Příkopech) k Michalskému náměstí, dále přes císařský palác Hofburg až téměř k Marie-Terezie platz. Na této tradiční trase jsme si prohlédli významné památky a počali nasávat adventní atmosféru. Nato jsme se vrátili ke středobodu naší exkurze.

Jako vždy byla v plánu návštěva světově proslulé galerie Albertina. Každoročně se zde pořádají mimořádně úspěšné výstavy světových celebrit z historie i současnosti výtvarného umění. Letos zde je k vidění velmi často prezentované období světového výtvarného umění, tím je impresionismus, který je reprezentován jeho čelním představitelem Claudem Monetem (1840 – 1926). Právě dle Monetova obrazu Imprese – dojem, východ slunce je celý tento směr 2. poloviny 19. století pojmenován. Výstava prezentuje převážně malby tohoto francouzského mistra od jeho prvních preimpresionis­tických prací až po jeho poslední obrazy, které namaloval ve své zahradě v Giverny. Tato retrospektivní výstava obsahuje 100 obrazů od více než 40 věřitelů z celého světa. Předlohou obrazů mu byly normandské útesy, pobřeží Seiny, vodní plochy odráží barvy bujné vegetace v létě, tajemné šedé a modré zákaly krajiny zimě. Plátna mění svou povahu a různorodost atmosférických dojmů. Řada motivů je zachycena v sériích. Obrazy ze zahrady venkovského domu v Giverny jsou tematicky věnovány rostlinnému a mořskému životu. Tato velká monografická výstava zachycuje Monetův vývoj od realismu, přes dominantní impresionismus až po obrazy abstraktního expresionismu, které maloval na sklonku svého života. Výstava je realizována s podporou Mueée Marmottan Monet v Paříži.

Albertina je jednou z nejvýznamnějších kompilací v oblasti moderního výtvarného umění, které je v podobě Baltimer Collection (Baltimerových sbírek). Prezentace děl je nazvána „Od Moneta po Picassa“ a zahrnuje díla impresionistických a postimpresionis¬tic­kých umělců, jako jsou Monet, Renoir, Degas, Gauguin, Cézanne, Toulouse-Lautrec. Mezi dalšími umělci jsou ve sbírce zastoupeni představitelé německého expresionismu se skupinami Die Brücke a Der Blaue Reiter a umění tzv. nové objektivnosti (Wacker, Sedlacek a Hofer). Hlubší zaměření je na díla rakouských umělců Oskara Kokoschky a Albina Egger-Lienze. Rozmanitost ruské avantgardy představují obrazy Gončarova, Maleviče a Chagalla. Prezentace je doplněna řadou Picassových děl v průřezu jeho tvorbou od raného kubistického období k zralému období ze 40. let 20. století až po pozdní experimentální období. A mnoho dalších děl od věhlasných a světově uznávaných umělců doplňuje expozici. Tuto výstavu jsme procházeli v nejvyšším patře galerie.

Další výstava je věnována jedné z nejvýznamnějších představitelek pouliční fotografie Helen Levitt (1913 – 2009). Byla vášnivou pozorovatelkou a kronikářkou života v New Yorku. Fotografovala v chudinských čtvrtích jako Lower East Side, v Bronxu a Harlemu. Lidé jsou zachycováni v dynamických kompozicích, v detailních pohledech. Satirickým okem zobrazuje hrající si děti, diskutující páry, dělníky při práci aj. Jedná se o humornou až divadelní podívanou na společenské stereotypy. Tato americká fotografka zde je představena 130 ikonickými díly. Do roku 1959 jsou její fotografie černobíle. Od této doby začíná fotografovat i barevně, což z ní činí jednu z nejstarších průkopnic barevné fotografie.

Ve výstavních prostorech v přízemí Albertiny jsou nyní umístěny obrazy gruzínského umělce Nika Pirosmaniho (1862 – 1918). Tuto výstavu zaštiťuje nadace Infinitart ve spolupráci s Gruzínským národním muzeem a Fondation Vincent Van Gogh Arles.

Tento umělec, který je také známý pod jménem Nikala (občanským jménem Nikolos Pirosmanišvili), byl malířem-samoukem, živil se výrobou reklamních cedulí. Stylově jeho díla řadíme k naivnímu umění. Dochovalo se asi 200 obrazů většinou na voskových plátnech. Často se věnoval portrétům obyčejných lidí v jejich běžném prostředí, zvířatům a velkým postavám gruzínské historie.

Další výstavy jsou věnovány všestrannému rakouskému umělci Erwinovi Wurmovi a výstavě soch a objektů u příležitosti 75. narozenin univerzálního rakouského umělce Waltera Schmögnera.

Jediným negativem byl velký zájem uměníchtivých lidí o výstavy. Do Albertiny jsme se sice bez problémů dostali, ale ve výstavních sálech byla doslova hlava na hlavě a v klidu si prohlédnout jakékoliv dílo prakticky vůbec nebylo možné.

Například v Kunsthistorickém muzeu probíhá jedinečná výstava děl Pietera Bruegela, která je uspořádána k 450. výročí úmrtí tohoto vlámského malíře. Již nyní je tato výstava beznadějně vyprodána a na její prohlídku již nelze zakoupit vstupenku. Tak snad někdy jindy.

Po náročných výstavách čekalo studenty osobní volno, které veskrze využili k prohlídce historického centra. V podvečer jsme se všichni opět setkali na Švédském náměstí a vydali se zpět do Světlé nad Sázavou.

A jak to bude za rok? Uvidíme, jaké budou svody galerie a nesčetných dalších muzeí a výstavních prostor. Možná vytvoříme novou koncepci adventní rakouské exkurze. Pokud by byl zájem a chuť, tak bychom se v budoucnu pokusili položit základní kámen i k tradici velikonočních exkurzí…

Foto: archiv školy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace