Kutná Hora, GASK a Dačického dům

Exkurze 1. ročníků výtvarných oborů

Agendy:
 
Informační portál , Domov mládeže, Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
17.12.2018 08:41
Poslední úprava:
 
před 5 lety

Již tradičně jsme na podzim vyrazili s našimi nadějnými žáky 1. ročníků na exkurzi do Kutné Hory. Dne 11.10. 2018 byla na programu návštěva Galerie Středočeského Kraje. Zde měli účastníci exkurze kreativní program na téma „Řádná náhoda“ inspirovaný dílem Zdeňka Sýkory, který jim měl přiblížit jeho svět struktur a linií. Účastníci ve skupinách tvořili s pomocí náhody, ale i předem připraveného řádu. Po skončení práce jsme si prošli část expozic, na které si příště musíme vyhradit více času.

Spěchat jsme museli, jednak jsme nemohli minout oběd v centru Kutné Hory a zároveň nás čekala druhá destinace naší návštěvy, Dačického dům, v němž bylo zbudováno vzdělávací centrum UNESCO. Představte si dům, kterým můžete sami libovolně procházet od sklepa až po půdu. Dům s historickými prvky, které jsou citlivě spojené s moderní architekturou a technologií, jako jsou dotykové obrazovky, čidla pohybu nebo herní prvky pro děti. Centrum, které představuje památky UNESCO, vysvětluje a učí, v čem jsou hodnotné a proč je chráme. Zde nás milá průvodkyně zasvětila do historie domu i průběhu jeho oprav.

Tato dvě krásná místa s oblibou navštěvujeme se studenty výtvarných oborů i proto, aby zhlédli krásně provedené rozsáhlé rekonstrukce historických objektů. Výběr materiálů i jejich použití je samo o sobě uměním. A musíme si připomínat, že bez systému dotací by na opravu těchto objektů nebyly finance.

Galerie Středočeského Kraje Dačického dům

Foto: archiv školy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace