S ateliérem bytového designu na výstavu Františka Kupky i další akce

Retrospektivní výstava připravená Národní galerií Praha stále láká naše studenty

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
14.01.2019 08:07
Poslední úprava:
 
před 5 lety

Dne 12.12. 2018 jsme se společně s 3. a 4. ročníkem bytového designu vydali na několik pražských výstav.

První zastávkou – a hlavním lákadlem – byla velká výstava díla Františka Kupky. Prezentuje v celé šíři, od raných prací z devadesátých let 19. století až po abstraktní práce z padesátých let 20. století, tvorbu tohoto umělce. Jelikož se jednalo o komentovanou prohlídku, studenti měli možnost slyšet všechny detaily jeho postupné tvorby a příběh, jak se Kupka stal světovým velikánem na poli abstraktní tvorby. Jen je škoda, že je tento světově uznávaný malíř mnohdy opomíjen, i když jeho první abstraktní díla jsou datována už v letech 1910–1913.

To ale nebyla jediná naše zastávka. Cestou jsme ještě navštívili výstavu Krásná jizba 1927—1948 / Design pro demokracii, která právě probíhá v Uměleckoprů­myslovém muzeu. Výstava představuje několik stovek objektů z různých materiálů se značkou Krásná jizba: skleněné nápojové soubory a další užitkové sklo Ladislava Sutnara, Ludviky Smrčkové, Aloise Meteláka, Adolfa Loose nebo Petra Witta, porcelánový jídelní soubor Ladislava Sutnara ve všech vyráběných barevných variantách, keramiku Otty Eckerta, kovové stolní předměty Ladislava Sutnara a Bohumila Južniče, svítidla navržená Miloslavem Prokopem a vyrobená firmou Franta Anýž, bytový textil v ukázkách produkce dílen Antonína Kybala, Slávky Vondráčkové a Boženy Pošepné i nábytek, nainstalovaný do ukázek interiérů třicátých a čtyřicátých let. Žáci si mohli projít výstavu a inspirovat se. Momentálně pracují na klauzurní práci porcelánové konvičky – tedy inspirační východisko je zřejmé.

Poslední zastávkou byl IKEA point na Václavském náměstí, který spíš sloužil jako odpočinková zóna po náročném dni stráveném ve výstavních prostorách.

Studenti během exkurze mohli načerpat plno inspirace z různých uměleckých stylů a můžeme doufat, že ji následně budou umět použít i ve vlastní tvorbě.

Foto: Ing. Lada Slavíčková

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace