Od teorie k praxi

Žáci a pedagogové poznávali historii a současnost práce se sklem a keramikou

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné
Publikováno:
 
15.01.2019 07:54
Poslední úprava:
 
před 5 lety

Dne 25.10. 2018 žáci řemeslných a uměleckých oborů se svými mistry a pedagogy navštívili sklářské město Sázava a hrnčířské město Kostelec nad Černými lesy.

Cílem celodenního výletu bylo seznámit žáky se sklářskou a keramickou výrobou v obou městech a rozšířit teoretické znalosti o ukázky z praxe.

V Sázavě v dopoledních hodinách žáci navštívili Huť František – Centrum sklářského umění. Zrestaurovaný objekt staré sklárny nyní slouží jako galerie uměleckého skla, kde probíhala výstava našeho pedagoga MgA Milana Krajíčka. Potom se celá skupina přesunula na prohlídku skláren Kavalier, které se již 180 let zabývají výrobou varného a technického skla. Po úvodním seznámením s historií a současnou výrobou si po skupinkách žáci a jejich dozor prohlédli výrobní haly. Škoda, že v celém objektu bylo zakázáno fotografování. Přesyceni výrobou různých pekáčů, konviček a táců jsme prohlídku zakončili. Přesunuli jsme se autobusem do města Kostelec nad Černými lesy, kde jsme navštívili Hrnčířské muzeum.

Byla nám doporučena také prohlídka Galerie Jan Svatoš, která vystavovala ve svých vnitřních i venkovní prostorách keramiku a keramické objekty, které žáky nejvíce zaujaly.

V pozdních odpoledních hodinách se celá skupina vrátila zpět do Světlé a podle ohlasu v autobuse se celý výlet líbil.

Foto: Lenka Kratochvílová, DiS.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace