Beseda s odsouzenými

Aneb život za zdí

Agenda:
 
Informační portál
Publikováno:
 
22.03.2019 09:58
Poslední úprava:
 
před 5 lety

V rámci prevence sociálně patologických jevů, ke kterým patří také zneužívání návykových látek, proběhlo v pondělí 18. 3. 2019 v naší škole zajímavé setkání se třemi odsouzenými ženami z ženské věznice ve Světlé nad Sázavou. Naši žáci se během besedy seznámili s osudy tří žen, které se kvůli užívání drog dostaly do vězení. Ty se rozhodly sdělit mladým lidem, co je přivedlo za mříže, co svým nerozvážným chováním způsobily svým blízkým, o co všechno přišly a jak se žije za vysokými zdmi kriminálu. Odsouzené byly ochotny se s žáky podělit o své nelehké životní příběhy, které je přivedly k drogové závislosti a posléze i do vězení…

Setkání proběhlo za přítomnosti paní psycholožky Mgr. Aleny Jahodové a jedné vychovatelky. Věřím, že naši žáci během besedy pochopili, jak tenká je hranice mezi svobodou a životem za vysokou zdí, a že tato preventivní akce bude do budoucna pro žáky varováním, aby se drogám raději obloukem vyhnuli.

O závislostech se žáci mnoho důležitých informací dozvědí ve škole, z médií, literatury, ale málokdy se setkají přímo s odsouzenými, obzvláště s odsouzenými ženami. Jejich vyprávění bylo poutavé, neuvěřitelné, velmi emotivní, místy dojemné a myslím, že žáky velmi zaujalo.

Besedu řídila paní psycholožka světelské věznice, která na úvod besedy seznámila posluchače s chodem a pravidly světelské ženské věznice. Druhá a nejdůležitější část patřila jednotlivým vyprávěním odsouzených o jejich životních osudech. V závěru byly s žáky probrány nesčetné dotazy. Odsouzené na vše ochotně odpovídaly. Celou besedu skvěle doplňovala paní psycholožka.

Beseda byla opravdu zajímavá, poučná i odstrašující zároveň a myslím si, že měla na žáky velmi emotivní vliv. Žáci o všech třech příbězích odsouzených žen ještě velmi dlouhou dobu diskutovali a myslím si, že se jim tyto příběhy opravdu vryly do paměti.

Jménem svým i našich žáků chci poděkovat paní psycholožce Mgr. Aleně Jahodové, že nám umožnila se této úžasné besedy zúčastnit. A věřím, že se podobné besedy mohou stát tradicí.


Ing. Andrea Kubínová

Učitelka odborných předmětů

Projektová manažerka školy

Hlavní koordinátorka ŠVP

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace