OSVĚTIM 2019

Poznávací zájezd do koncentračního tábora v polské Osvětimi

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
30.04.2019 08:39
Poslední úprava:
 
před 5 lety

Dnes již tradičním turistickým cílem našich studentů a jejich příbuzných a známých je Osvětim, polské okresní město v Malopolském vojvodství. Zde byl za druhé světové války vybudován komplex německých nacistických koncentračních a vyhlazovacích táborů (Auschwitz I, Auschwitz II – Birkenau, Auschwitz III – Monowitz a dalších 40 podtáborů).

Zcela vyprodaný autobus vyrazil do Polska ve čtvrtek 4. dubna ve 3 hodiny ráno. Po několikahodinové jízdě jsme se ocitli ve výše zmíněné Osvětimi, která nás uvítala příjemným jarním počasím. Nejprve jsme absolvovali velmi zajímavou dvouhodinovou prohlídku KT Auschwitz I. Díky poutavému výkladu česky hovořících polských průvodců jsme získali podrobné informace o chodu tábora a navštívili jsme všechny jeho podstatné části, a to včetně plynových komor a krematoria.

Hodinu před polednem jsme se přesunuli do KT Auschwitz II – Birkenau. Zde nás čekala prohlídka pod širým nebem. Po zastávce u památníku věnovaného obětem fašismu jsme měli možnost nahlédnout i do některých budov pro vězně. Krátce po poledni jsme se rozloučili s našimi sympatickými průvodci a vydali jsme se na zpáteční cestu do Česka. Návštěva „tábora smrti“ v nás zanechala hluboké zážitky.

Velké poděkování patří CK Ing. Lenka Malíková za vzorně poskytnuté služby.

Foto H. Kotěrová, P. Vampola


Petr Vampola

Učitel českého, anglického a francouzského jazyka

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace