Výtvarný plenér v Bulharsku v Sozopolu

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
04.10.2019 13:17
Poslední úprava:
 
před 5 lety

Stejně jako minulý rok, tak i letos bylo vybráno osm nejpilnějších studentů naší školy na již šestý výtvarný plenér v pobřežním městečku Sozopol v Bulharsku.

Odlétali jsme v úterý 10. 9. z letiště v Brně. Po příletu do Bulharska na nás na letišti v Burgasu čekal odvoz ve formě dvou taxíků. Ty nás odvezly přímo až k domu, kde jsme bydleli po celý týden. Ubytování nám poskytla naše partnerská bulharská vysoká škola New Bulgarian University ze Sofie. Hned po ubytování nás náš učitelský doprovod vzal na ochutnávku místních typických jídel. Když jsme uspokojili své chutě, vydali jsme se na obhlídku a zbytek odpoledne jsme strávili na pláži u moře. K první večeři nám páni učitelé uvařili špagety s omáčkou, na kterých jsme si všichni moc pochutnali. Den jsme pak zakončili večerním průzkumem krásného starého města Sozopol.

První den jsme vstávali až v osm hodin. Příjemná změna oproti vstávání do školy… Připravili jsme si snídani a hned po ní jsme vybaveni tužkami a skicáky vyrazili kreslit do první malebné lokace. Ušli jsme jen pár metrů a hned se před námi objevil krásný pohled na útesy, které trčely z mírně rozbouřené mořské hladiny a v kombinaci se zbytky rozpadlých kamenných zdí tvořily nepopsatelný pohled plný inspirace ke kresbě a malbě. Na nic jsme nečekali, hned jsme vytáhli tužky a začali se rozkreslovat skicami okolní krajiny. Následoval oběd, který jsme si vařili sami, stejně jako další jídla po zbytek pobytu. Po obědě jsme se vydali na pláž a užívali si slunce a vln v moři. Ve čtyři hodiny odpoledne jsme se opět všichni sešli a vydali jsme se opět kreslit na to samé místo. Po večeři nás čekal další průzkum městečka, které začalo ožívat až teprve ve večerních hodinách.

Následující dny program probíhal stejně , jen lokality se měnily. Jednou to bylo město, jindy přístav nebo útesy. Pracovali jsme také jinými technikami kresby a malby. Během celého týdne jsme všichni nasbírali mnoho kreseb, maleb a skic ze všech lokalit, které v Sozopolu jsou, ale také mnoho krásných a úžasných zážitků i zkušeností, které využijeme i ve výuce.

V neděli jsme začali pracovat na našich závěrečných pracích na plátno. Každý si vybral své místo, kde maloval.

Předposlední den se v Sozopolu konala vernisáž našich prací. Hned ráno jsme v galerii začali instalovat naše výtvory společně s bulharskými studenty ze sofijské akademie, kteří vystavovali svoje práce vytvořené u nás na sklářské huti ve Světlé nad Sázavou. Vernisáž byla zahájena po šesté hodině večer, zúčastnili se jí všichni vystavující studenti, profesoři a ředitel sozopolské galerie. Naše práce zde budou umístěny do letošních Vánoc.

V odjezdový den dopoledne jsme si užívali poslední chvíle u moře. Po obědě jsme si dobalili zbytek věcí a vyrazili jsme taxíkem na letiště v Burgasu, odkud jsme letěli zpět do Brna. Tam nás vyzvedla paní Kotěrová a odvezla nás do Světlé.
Celý plenér jsme si užili. Ubytování bylo pěkné, počasí celkem také a dobrá nálada nám všem vydržela po celou dobu.

Tímto bychom chtěli poděkovat pánům učitelům Milanu Krajíčkovi a Michaelu Frančemu za skvělou atmosféru při pobytu, za skvělý doprovod a za rady při kreslení a malování.

Text a foto – dodali studenti

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace