Den otevřených dveří v Jedličkově ústavu

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium
Publikováno:
 
24.11.2019 08:27
Poslední úprava:
 
před 4 lety

16. října 2019 jsme opět využili Dne otevřených dveří k návštěvě Jedličkova ústavu. Exkurze se zúčastnili žáci 1. ročníku oboru sociální činnost a žáci 3. a 4. ročníku pedagogického zaměření gymnázia. Hned u vchodu se nás ujali dva handicapovaní žáci Jedličkova ústavu – oba zde studují obor sociální činnost. Poskytli nám informace o jejich pobytu zde a studiu a také o subjektivním vnímání jejich života s postižením. Před samotnou prohlídkou zařízení jsme se všichni shromáždili ve společenském sále, kde nám pan ředitel řekl něco o historii Jedličkova ústavu a jeho zakladateli a také o současném fungování. Potom jsme se šli podívat přímo do výuky. Kromě základní školy je zde i čtyřleté gymnázium, obchodní akademie a střední škola s oborem sociální činnost, jejíž 4. ročník jsme navštívili. Ve třídách je podstatně méně žáků (4 – 6), neboť jde o studenty s tělesným postižením – nejčastěji s diagnózou dětská mozková obrna.

Jedličkův ústav je komplex budov, kde se kromě školy ještě nachází krytý bazén, který využívají žáci k rehabilitaci. Také je zde pavilón pro fyzioterapii a pro různé formy využití volného času. Téměř polovina žáků zůstává na internátě, který jim poskytuje i sociální služby, např. formou osobní asistence. Velmi zajímavé bylo oddělení pro nácvik soběstačnosti, kde se např. klienti na vozíku učí zvládat běžné každodenní činnosti. Získané dovednosti si mohou potom vyzkoušet při samostatném bydlení v chráněných bytech, které jsou také součástí areálu ústavu.

Návštěva Jedličkova ústavu pomohla našim žákům poznat život občanů se zdravotním znevýhodněním a mnozí si uvědomili, jak velkou hodnotou je být zdravý.

Exkurzi jsme zakončili procházkou přes Vyšehrad ke stejnojmenné stanici metra, odkud jsme přejeli na Hlavní nádraží a ujížděli plni nových zážitků domů.

Foto V. Karlová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace