Rekonstrukce rybníka, Praha – Újezd

Naši učni umí své řemeslo

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné
Publikováno:
 
10.02.2020 17:06
Poslední úprava:
 
před 4 lety

Letošní rok začal pro KSS Lipnice.úspěšně. Splnili jsme školní zakázku na rekonstrukci přepadu Návesního rybníku v části Praha – Újezd. Rybník prošel celkovou rekonstrukcí, ale naším úkolem bylo zhotovit bezpečností žulový přepad, který má zabránit zvýšení hladiny vody v rybníku.

Na zhotovení přepadu se použila tradiční kamenická technologie. Jedná se o půlkruhovou polokouli dané velikosti, která tvoří šablonu. Základem je celkem 19 bloků kamene lipnické žuly. Proces výroby bloku kamene byl náročný. Během práce se muselo odřezat velké množství materiálu a poté ho zbrousit do žádaného tvaru. Práci nám usnadnily speciální řezací a zároveň brousicí kotouče na tvrdé horniny, k jimž žula patří. Další technologický postup bylo tzv. štokování, kde se po řezání a broušení pomocí pneumatických kladiv povrch kamene zdrsnil. V závěrečné fázi následovalo usazení přepadu a finální úpravy nerovností.

Na výrobě se podíleli žáci druhého ročníku Antonín Frank a Maksim Vasilev pod vedením vedoucího KSS Martina Šimka a učitele odborného výcviku Petra Laciny. Jelikož si zmíněný technologický postup žáci vyzkoušeli během jiných pracovních činností, nyní měli skvělou příležitost zúročit nabyté dovednosti „naostro“, což se jim povedlo na výbornou. Spokojen s kamenickou prací byl zejména starosta obce, kam Návesní rybník spadá. Do budoucna se můžeme těšit na další spolupráci.

Foto P. Lacina

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace