Škola, která jde s dobou

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
17.06.2020 14:47
Poslední úprava:
 
před 4 lety

Ačkoliv jsme se v minulém školním roce setkávali se žáky kratší dobu než obvykle, i tak se uskutečnilo několik velmi zajímavých akcí.

Naše škola, Akademie ve Světlé nad Sázavou, se stala místem, kde se setkávají odborníci a předávají své poznatky a um těm, kteří je již brzy v praxi upotřebí – našim studentům. Z jednoho takového zajímavého projektu vznikla spolupráce mezi naší školou a panem Patrikem Flégrem, který je v České republice průkopníkem spojení keramiky a 3D tisku. Díky tomu budeme mít od nového školního roku k dispozici nejen pro keramické dílny 3D tiskárnu na keramiku.

Studenti tradičního oboru keramiky budou mít nyní nové možnosti a příležitost k výrobě modelů pomocí 3D softwarů. 3D tisk nenahradí člověka, mnohé však ulehčí. Studenti si v softwaru navrhnou jednoduchý tvar, který se dá okamžitě vytisknout. Mohou tak zkoumat proporce navrženého objektu a porovnat, jak se změní v reálném prostoru. Tento tisk je možné realizovat do několika desítek minut.

Tím to však nekončí. Studenti by výsledný model měli studovat a analyzovat, jak nejlépe na něm dále pracovat a jak jej upravovat, aby výsledná varianta návrhu byla ideální. Jedná se o keramickou hmotu, která má jasné výhody přidávání a ubírání materiálu, možnost tvorby povrchových textur, ornamentů a dekorů a provádění jiných povrchových úprav. Samotný 3D tisk není finálním produktem, protože technologie 3D tisku keramiky má oproti ruční práci svá omezení. Studenti si model prohlédnou a následně upraví, tak aby výsledný tvar odpovídal jejich představám. Když se něco nepovede, nevadí.

Finální modely pro keramickou tvorbu se pak vyrábějí ze sádry, následně se brousí a upravují do dokonalosti. Výroba forem je též nepostradatelnou součástí umu každého, kdo se keramice věnuje. Ruční točení na kruhu žádný stroj nenahradí a zatím ani nelze nahradit lidskou fantazii a představivost. Na poslední dva aspekty se na naší škole snažíme cílit samozřejmě nejvíc. Právě naše tvořivost a nekonečná fantazie nás přece odlišuje od strojů a tiskáren a dělá každý keramický produkt našich studentů a studentek unikátním.

Foto M. Franče

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace