Netradiční začátek roku v I. E

Proběhl adaptační kurz

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní
Publikováno:
 
14.09.2020 10:31
Poslední úprava:
 
před 4 lety

Dne 1. 9. jsem se společně s žáky z 1. E vydala vstříc novému školnímu roku. Pro všechny je přechod na střední školu velkým životním krokem, zvažují, zda se rozhodli správně, co je čeká, jaké bude studium, zda se jim bude ve výuce dařit, zda je bude zvolený směr bavit… Bylo mi velkou ctí přivítat v lavicích žáky, kteří mají srdce na pravém místě, jelikož se rozhodli pomáhat ostatním a zvolili si pro studium právě obor Sociální činnost. První školní den měl spíše administrativní charakter, čekalo nás seznámení s řády a pravidly, vyplňování různých dokumentů, které k chodu školy neodmyslitelně pat­ří.

Ve středu 2. 9. nás čekalo společné seznamování. Chvilku jsme si povídali ve třídě, vytvořili si jmenovky, žáci se navzájem představili a pak jsme se vydali do světelského parku. Počasí nám přálo a mohli jsme realizovat další seznamovací aktivity zaměřené na smysly. Při první aktivitě jsme pomocí čichu poznávali nejrůznější koření a potraviny. Většina se trefila do černého. Nic nebránilo tomu, abychom se přesunuli k procvičování sluchu a rozeznávání písniček. I v tomto byli žáci úspěšní a dokonce dokázali odpovědět na doplňující otázky k daným písním. Poměrně náročné bylo trénování hmatu, kdy žáci osahávali a ohmatávali drobné předměty jako ulitu, kolíček na prádlo, sošku želvy apod. Kimovy hry nám pomohly protrénovat zrak a paměť a ovocné bonbony poté naši chuť.

Díky slovním hříčkám jsme si mohli stanovit „třídnické desatero“, které by mělo protkávat i náš osobní život a neméně pak budoucí pracovní oblast. Můžu zmínit POMOC, SPOLUPRÁCE, TOLERANCE, LASKAVOST….

Ve čtvrtek 3. 9. nás čekala exkurze do Oblastní charity Havlíčkův Brod. Na ředitelství nás velice vřele přivítali, představili nám celou organizaci, včetně hlavních cílů a poskytovaných služeb. Nechyběla ani nabídka dobrovolnictví a osvěta k této smysluplné činnosti. Následně nám zástupci představili vybraná zařízení a konkrétní služby, jako např. osobní asistenci, ranou péči, nízkoprahový klub BAN!, nízkoprahový klub eNCéčko, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Šipku. Rádi jsme nahlédli do prostor některých z prezentovaných služeb.

První společné dny se nám dle mého názoru vydařily a pevně věřím, že i nadále se poneseme na vlnách dobré nálady a nových příjemných zážitků.

O naší návštěvě informovala i Oblastní charita Havlíčkův Brod na svých stránkách

Foto O. Blažková

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace