Workshop KOKEDAMY

Zajímavý nápad, jak ozvláštnit interiéry

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
05.10.2020 09:56
Poslední úprava:
 
před 20 dny

Moto „Škola hrou!“ si některé naše obory, zvláště ty výtvarné, berou k srdci obzvlášť razantně. Proto čas od času si společně se studenty uděláme nějaký krátký, jednodenní workshop zaměřený na současné a nové trendy týkající se jejich oboru. Tentokrát jsme se se studenty Ateliéru bytový architekt a vyučujícími MgA. Michaelem Frančem a Ing. Ladou Slavíčkovou poslední zářijový den zaměřili na rostliny v interiéru.

Nejedná se však o rostliny ledajaké. Pojem KOKEDAMA pochází z japonského „Mechová koule“ a tak i vypadá. Výroba a pěstování kokedamy vychází z japonské tradice pěstování bonsají, kde se bonsaje a jejich kořenový systém často (období Edo 1603–1867) vyndal z keramického obalu a následně nechal porůst mechem. Tato jednoduchá estetika se pak vyvinula v západní výrobu kokedam a jejich závěsné umístění v prostoru a v interiéru. Dnes jsou tak kokedamy hlavně interiérovými doplňky restaurací, kaváren, ale i škol nebo domácností.

Samozřejmě každý si může svoji kokedamu zakoupit v každém větším květinářství, ale lepší je si ji vyrobit. Není to však tak jednoduchá věc, i když popis je krátký.

K výrobě je zapotřebí několika vzácných surovin přímo z Japonska – jíl zvaný Keto, nasákavý granulát – Akadama a několik druhů substrátu a granulátu. Po obalení kořenového valu touto směsí přijde na řadu mechová vrstva a dlouhé metry motouzu a provázku. Ten nám vše podrží pohromadě. Kokedama se nakonec může zavěsit do prostoru nebo položit do mističky s vodou. Podobně jako u bonsají nečekejme velký růst. Jedná se o prvek spíš dekorativní a estetický.

Na finální výsledky – kokedamy, které vyrobili naši studenti – se sami můžete podívat, pokud trochu zapátráte po naší škole. Nebo v galerii , kde jsou fotky z workshopu studentů při výrobě kokedam.

Foto Michael Franče