Studánky pro Lesy ČR

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
28.06.2021 11:54
Poslední úprava:
 
před 3 lety

Před časem naši školu oslovily Lesy ČR s nabídkou zajímavé spolupráce. O co šlo? Naši studenti měli navrhnout novou, zajímavou a pokud možno ekologickou studánku pro Kraj Vysočina a k dané studánce i odpovídající posezení pro čtyři osoby.

Jako vyučující třetího ročníku oboru Bytový architekt jsem zadal studentům tento úkol povinně a následně jsme se na něj společně soustředili na našich hodinách Praktického cvičení po dobu víc jak měsíce. Postupně jsem probírali jednotlivé návrhy, konzultovali jak jejich estetickou hodnotu, tak i jejich funkčnost. Řešili jsme vlastně vše, co by měl splňovat dobrý a funkční design. Po jednoduchých návrzích pak přišla designové skicování a navrhování v 3D programech (SketchUp, Rhino). Výsledek všeho snažení jsme spojili v celek a vytvořili jeden jediný plakát prezentující výsledný návrh. Musím říct, že „bylo z čeho vybírat“. Největší problém pak přišel v souvislosti s finanční dotací na jednu studánku s posezením. Dotace se zprvu zdála velká, ale následně to byl největší kámen úrazu. Studenti často překročili rozpočet nebo vytvořili na první pohled příliš složitý model, což jim ve finále ubralo celkové body.

Jsem velmi potěšen, že právě pět z mých studentů bylo mezi prvními deseti výherci a z toho se dvě studentky umístily na prvním a třetím místě. Konkurence byla vysoká a – jak jsem uvedl – mohl se zúčastnit kdokoliv ze školy. Výsledek pak byl doopravdy překvapující.

V čem je ale tato soutěž největším přínosem, to je následná realizace práce studentů v měřítku 1:1 a její umístění do reálného prostředí. Studenti se pak na vlastní oči mohou přesvědčit, jak složité je si vlastní návrh nejen navrhnout, ale i realizovat a dokončit ho do finální podoby. Často se studenty tvoříme jen modely ve zmenšeném měřítku, které mohou být hezké, ale může se stát, že následně neobstojí v kritériu opravdové výroby.

O kvalitě některých návrhů se následně můžete přesvědčit v galerii pod tímto článkem nebo v budoucnu na chodbách naší školy. Vítězné plakáty pak budou k vidění i v expozici Českého zemědělského muzea v Praze na Letné.

Umístění studentů:

  1. místo Magdaléna Vršovská III. ročník, obor Bytový arch. – pod vedením Michaela Franče
  2. místo Daniela Málková II. ročník, obor Bytový arch. – pod vedením Vlastimila Šenkýře
  3. místo Enkhmaa Otgonbayar III. ročník, obor Bytový arch. – pod vedením Michaela Franče
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace