II.G za historií do Kutné Hory

Agendy:
 
Informační portál , Gymnázium
Publikováno:
 
02.07.2021 10:37
Poslední úprava:
 
před 3 lety

I třída II. G využila možnosti a vyrazila ve čtvrtek 24. června na exkurzi, a to za historickými památkami Kutné Hory.

Naším hlavní cílem byl Vlašský dvůr, bývalé sídlo českých králů, a jeho expozice týkající se mincovnictví. Díky milé paní průvodkyni jsme se seznámili s historií tohoto řemesla, procesem těžby stříbrné rudy, výroby stříbra z ní, různými typy mincí vyráběných právě v Kutné Hoře i stručnou historií Vlašského dvora.

Při prohlídce jsme si zapisovali čísla na ,,tajně“ umístěných cedulkách a díky tomu jsme sestavili kód pro vstup do bývalých královských komnat. Dostali jsme se do nich po kamenných, věky vyšlapaných schodech, po nichž chodili právě i čeští králové. V daných zrekonstruovaných prostorách jsme pak zhlédli čtyři krátké dokumenty o čtyřech českých králích spjatých s Kutnou Horou.

Po této prohlídce jsme se ještě prošli ulicemi centra Kutné Hory a zhlédli tak její další pamětihodnosti (morový sloup, Kamennou kašnu, Kamenný dům atd.) Dvě studentky si zašly i do zrcadlového bludiště, pro Jakuba byl vrcholem akce gyros s hranolky. Po krátkém rozchodu jsme se autobusem přemístili na hlavní nádraží a plni dojmů, ale i unaveni se opět přeplněným vlakem vrátili v pořádku do Světlé.

Foto M. Pavlíková

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace