II.E se vydala směrem Lipnice nad Sázavou

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní
Publikováno:
 
02.07.2021 23:13
Poslední úprava:
 
před 3 lety

Třída II.E, obor sociální činnost, se rozhodla pojmout závěrečnou exkurzi aktivně. Domluvily jsme se, že se vydáme pěšky na Lipnici nad Sázavou a prozkoumáme její krásné okolí. Počasí nám přálo.

V pondělí 28. 6. 2021 ráno jsme se sešly tradičně ve škole – společná fotografie nutností – a vyrazily směr Lipnice pěšky přes zámecký park ve Světlé nad Sázavou, Závidkovice a lesem po modré směr Lipnice nad Sázavou. Po cestě jsme mohly obdivovat výtvory přírody probouzejícího se léta – borůvky, jahody apod.

Starobylá obec Lipnice nad Sázavou leží v překrásném prostředí Českomoravské vrchoviny. Její historie je úzce spjata s mohutným středověkým hradem, na kterém provázel i autor světoznámého Švejka – Jaroslav Hašek. Ten zde prožil poslední léta svého života a je pochován na místním starém hřbitově. Okolí obce je protkáno řadou značených turistických cest i cyklotras a nabízí zajímavé tipy na výlety.

Na Lipnici jsme se proto krátce zastavily na hradě na vyhlídce. Pak jsme opět vyrazily, tentokrát na obhlídku zajímavých lomů v okolí. Naším cílem byla trojice reliéfů sekaných do kamene nesoucí název Národní památník odposlechu. První zastávkou bylo Bretschneiderovo ucho. Pak přišla řada na Ústa pravdy a náš výlet jsme chtěly zakončit u lomu se Zlatýma očima.

Velmi horké počasí nás lákalo ke koupání a žaludek se po dlouhé cestě dožadoval něčeho dobrého k jídlu. Vydaly jsme se tedy k lomu „Pětka“, o kterém jsme věděly, že se tam můžeme bezpečně koupat a také si tam můžeme rozdělat oheň. Nejprve jsme se zchladily příjemným koupáním a pak děvčata skvěle rozdělala oheň a mohly jsme opékat. Nesly jsme si sebou buřty a hermelíny na oheň. Jako správný provianťák jsem nesla na zádech sekyrku, alobal, koření, tácky a ubrousky apod. Jídlo bylo naprosto famózní, ale je také pravda, že hlad je nejlepší kuchař. Zbytek odpoledne jsme již strávily jen odpočíváním ve stínu nebo koupáním v lomu.

Kolem čtvrté hodiny jsme vyrazily obdobnou cestou nazpět do Světlé nad Sázavou.

Závěrem musím třídu moc pochválit. I přes absolutně ženský kolektiv jsme si dokázaly poradit v obtížných situacích jako správní „trempíci“, od sběru a sekání dřeva až po rozdělání a hlavně udržení ohně. Udržení ohně se nakonec ukázalo jako největší zádrhel.

Sluníčko se na nás celý den krásně smálo. Domů jsme se vrátily unavené, ale spokojené a plánující výletování v příštím školním roce. Věřím, že jsme si výlet společně užily, protože po celou dobu panovala velmi dobrá nálada.

Foto: N. Stehnová a A. Kubínová


Ing. Andrea Kubínová

Učitelka odborných předmětů

Projektová manažerka školy

Hlavní koordinátorka ŠVP

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace