První DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ po lockdownu

Cestu k nám si našlo několik stovek návštěvníků

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
29.09.2021 15:29
Poslední úprava:
 
před 3 lety

Sobota 25. září 2021 byla nejen prvním dnem tradiční václavské pouti ve Světlé, ale také dnem, kdy jsme po období předchozích restrikcí mohli návštěvníkům nabídnout prohlídku našeho areálu.

Na chodníku nad školou hosty vítal gumový panák, v parčíku hned pod schody se už od rána činili naši kameníci a kováři, kteří se sem přesunuli z Lipnice, aby předvedli svou práci a nabídli drobné předměty vyráběné na místě. Odvážnější z hostů si mohli i sami ukovat hřebík.

Za vstupní branou v první venkovní galerii bylo zřízeno informační centrum. Od rána tu bylo živo, lidé přecházeli jednotlivě i ve skupinách, mohli jste tu vidět zástupce všech věkových kategorií. Rodiče deváťáků se zajímali o nabízené učební i maturitní obory, bývalí absolventi se chtěli podívat, co se u nás změnilo, návštěvníci poutě chtěli na chvíli uniknout z mumraje na náměstí.

Nabídli jsme čtyři komentované prohlídky a pro ty, kdo čekat nechtěli, jsme měli proškolené průvodce z řad žáků gymnázia a sociálních oborů. Pokud si někdo chtěl prohlédnout opravdu všechno, musel si na to vyhradit aspoň dvě hodiny – otevřené byly galerie s výrobky žáků, ateliéry pro výuku designových oborů, glyptotéka, dílny jednotlivých oborů pro výuku aranžérů, zlatníků, brusičů a malířů skla, dílna vitráží, školní huť, keramika, truhlárna… Na všech stanovištích byli pracovníci školy připraveni prezentovat daný obor, zodpovědět otázky, popsat program a perspektivu oboru, zatímco žáci předváděli návštěvníkům, co všechno už se naučili a čemu se po absolvování školy budou věnovat.

Odpoledne přicházeli rodiče s menšími dětmi, protože za školou na hřišti byly připraveny sportovní soutěže. Děti pak byly odměněny balónkem s logem školy, malinovkou a možností vyřádit se ve skákacím hradě. Hned vedle v altánu byl vyčleněn prostor pro miniworkshopy, kde si děti mohly namalovat obrázek, dekorovat hrneček, vyrobit příšerku z keramiky a provázků nebo drobný šperk.

Mnozí hosté nevynechali ani školní prodejnu a kantýnu nebo jen poseděli na lavičkách ve školní zahradě. Rušno bylo až do čtvrté hodiny odpoledne, kdy akce skončila. Pro ty, kdo akci nestihli, nabízíme další možnost prohlídek, a to v sobotu 2. října od 8.00 do 14.00 hodin v rámci DNE OTEVŘENÝCH ATELIÉRŮ. Navštívit bude možné nejen světelský areál, ale tentokrát i lipnické pracoviště kovářů a kameníků. Přijďte se tedy podívat, jak to u nás žije.

Foto L. Zadinová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace