KERAMICKÝ KURZ V RÁMCI UNIVERZITY VOLNÉHO ČASU JE NA POČÁTKU SEDMÉHO ROKU SVÉ EXISTENCE

Andělský keramický kurz byl zahájen s počátkem měsíce října 2021.

Agendy:
 
Informační portál , UVČ, Umělecké a řemeslné
Publikováno:
 
09.11.2021 09:27
Poslední úprava:
 
před 2 lety

Třináctý semestr keramického kurzu s názvem Andělský keramický kurz byl opět zahájen s počátkem měsíce října 2021. Po roční odmlce kvůli vlnám pandemie se opět začali scházet letití i noví frekventanti kurzu, aby si v keramické dílně světelské akademie vytvořili mnoho krásných výrobků. Jak už napovídá název kurzu, tak se tentokrát budou věnovat tvorbě andělů a mnohému dalšímu.

V letošním roce kurz keramiky pro dospělé v rámci univerzity volného času dospěl již do sedmého roku svého trvání. Uskutečnilo se tedy celkem 12 semestrů a každý byl trochu jinak zaměřený, ale stále na keramickou tvorbu. Za celou dobu trvání od roku 2014 se v kurzu vystřídalo přes 150 frekventantů, z toho 45 navštěvovalo kurz opakovaně a 8 se jich zúčastnilo více jak osmkrát. Všechny kurzy však měly doposud jedinou lektorku, a to Mgr. Alenu Ratajovou.

Kurzy byly různě zaměřené. V počátcích jsme se zabývali jednoduchým vytvářením převážně užitkové a dekorativní keramiky, účastníci zvládali modelování, bednění a svinování. Postupně se přidávaly další oblasti, například poměrně náročné vytváření na hrnčířském kruhu, formování a lití do sádrových forem. Tvořili jsme i keramické šperky či figurky a reliéfy. Z dekoračních technik se uplatnila malba a sgrafito pod glazuru, tzv. engoby, malování speciálními glazurami a barvítky, i různé efektní a experimentální techniky. Keramika se glazovala různými glazurami a postupy, jako je namáčení, polévání, ruční a strojní stříkání, dále se používaly oxidy kovů k zatírání výrobků. Tematika tvorby je velmi různorodá. Vlastně co člověk, to osobitý keramik. A v tomto trendu chceme pokračovat i v dalších kurzech.

O kurz je stále velký zájem, až takový, že se nemohou přijímat všichni zájemci a musí se na místo čekat. V letošním roce však někteří frekventanti ubyli nebo pozastavili svou účast, a tak mohl být poskytnut prostor novým zájemcům.

Kvůli karanténě a uzavření škol byl celý jeden školní rok vynechán. Pouze na začátku roku 2020–21 byl v září dokončen kurz z letního semestru předchozího školního roku, kdy již byla v platnosti protiepidemická opatření, probíhala první vlna pandemie, školy byly uzavřeny a byla zavedena distanční výuka. Ale to v činnostech, kde je potřeba materiál a tvoří se rukama, opravdu nejde. Jakmile jsme neodučené lekce nahradili, tak začala druhá vlna pandemie a v celém školním roce neproběhl jediný kurz. Nyní tedy probíhá další kurz v zimním semestru. Společně s mnohaletými účastnicemi kurzů jsme se domluvily, že mu dáme název Andělský keramický kurz. To má jednak znamenat naše poděkování, že se nám koronavirus vyhnul nebo k nám byl celkem mírný a nezpůsobil vážnější újmy na zdraví fyzickém i psychickém, a jednak, že náplní kurzu bude tvorba keramických andělů.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace