Odpadové hospodářství v praxi

Exkurze tříd I. ročníku do areálu Rozinov

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
18.11.2021 07:54
Poslední úprava:
 
před 2 lety

Rok se s rokem sešel a cca 120 nových žáků doplnilo řady frekventantů naší školy. Tak jak si naši nováčci zvykají na své nové působiště, zařazují se i do aktivit, které na škole probíhají. Jednou z nich je také odpadové hospodářství. Aby žáci dokázali správně třídit odpady, prošli již během září jakýmsi „vstupním proškolením“ a motivační hodinou. Mnohem větší efekt však má, pokud se také mohou podívat, jak to s odpady, které oni vytřídí, funguje dál. Proto jsme i letos ve spolupráci s pracovníky Sběrného dvora a skládky Rozinov zorganizovali prohlídku jejich areálu. Za poznáním, jak funguje odpadové hospodářství na vyšší úrovni, se v druhé polovině října postupně vypravilo všech osm tříd naší střední školy. Pro mnohé z našich 15 – 16letých „téměř dospělých“ to byla první zkušenost s touto „odvrácenou tváří“ naší civilizace.

Největším překvapením pro mnohé byl pohled na množství odpadů, které náš region produkuje, a potom fakt, že se skutečně třídí, nikoliv „že to popeláři stejně všechno svezou na jednu hromadu“. Záleží jen na tom, kam každý občan svůj odpad odhodí. Zda ho mrskne do sběrného koše a popelnice, nebo mu dá šanci na recyklaci tím, že ho umístí do správného kontejneru tříděného odpadu.

Určitým zadostiučiněním pro všechny učitele a jistě i pracovníky areálu Rozinov může být reakce studentů z nejmenované třídy, kteří se při cestě na Rozinov napůl otráveně ptali, proč že tam vlastně musí jít, a po návratu už s pochopením jmenovali 4 důvody, proč je to třeba vidět. Dokázali byste je vyslovit vy?

Děkuji všem kolegům, kteří se letos uvolili – z části i mimo svou vyučovací povinnost – doprovodit jednotlivé skupiny. Podle zpětné vazby i pro ně to bývá zajímavá zkušenost. Velké poděkování pak patří pracovníkům sběrného dvora a skládky v Rozinově – vedoucímu pracoviště panu Fikarovi a panu Žatečkovi, kteří byli našimi fundovanými průvodci.

Foto – studenti


Mgr. Eva Bernadová

Učitelka biologie, matematiky a hudební výchovy

Koordinátor environmentální výchovy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace