Andělský keramický kurz v rámci UVČ byl ukončen předáním certifikátů

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné
Publikováno:
 
28.01.2022 19:09
Poslední úprava:
 
před 2 lety

Další keramický kurz v rámci univerzity volného času byl ve svém zimním semestru ukončen předáním certifikátů. V tomto kurzu vznikaly především drobnější práce modelované z volné ruky, ale byly mnohem lépe propracované a umělecky ztvárněné. Kurzu se již po několikáté účastnil i klient z komunitního bydlení ve Světlé.

Mnohaleté trvání keramických kurzů v rámci univerzity volného času Uměleckoprůmyslové akademie bylo téměř na rok násilně přerušeno několika vlnami covidové pandemie. A proto se stálé frekventantky kurzů se svou lektorkou dohodly, že by kurz měl mít název „andělský“, a to jako poděkování, že se opět můžeme scházet k tvořivé práci na keramické dílně.

Náplň kurzu byla různorodá, netvořili se jen andělé, nýbrž široká škála především modelované keramiky. Scházeli jsme se téměř pravidelně ve čtrnáctidenních intervalech a beze zbytku využili času k tvůrčí práci. S některými frekventanty kurzu jsme se rozloučili a naopak jsme mezi sebou přivítali některé další zájemce o keramickou tvorbu.

Jak již bylo řečeno, tak vznikala hlavně díla modelovaná z volné ruky, ale i jinými běžnými i méně častými keramickými technikami. Například se tvořilo technikami plátování a bednění, svinování, formováním, ale i poměrně náročným točením na hrnčířském kruhu, kde dvě účastnice již dosáhly velmi dobrých výsledků. Práce byly pochopitelně nejrůznějšími technikami zcela dokončeny, např. plošným a plastickým dekorováním, zatíráním oxidy kovů, glazováním i využitím tavených skleněných střepů. Tentokrát vznikaly hlavně drobnější práce, které však byly daleko více propracovány a nabraly na umělecké kvalitě.
V neposlední řadě je potřeba zmínit i mnohanásobnou účast znevýhodněného klienta světelského komunitního bydlení, kterému tento kurz zkvalitňuje jeho nelehký život. Modelovaná zvířata, která pod jeho rukama vznikají, dávají radost nejen jemu, ale i dalším členům této organizace.

Kurz byl tedy dokončen předáním certifikátů. Ale ještě koncem měsíce ledna bude kurz pokračovat ve svém „letním“ semestru, tentokrát s názvem Keramické objekty. Do kurzu se přihlásili všichni stávající účastníci.

Foto A. Ratajová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace