Kamenosochařské středisko na Lipnici nad Sázavou navštívil nožíř

Anton Vadovič, odborník ve svém oboru, přednášel našim kovářům

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
27.02.2022 08:26
Poslední úprava:
 
před 2 lety

Nožířství patří mezi velmi konkrétní zaměření uměleckořemeslného zpracování ocelí, které je v současnosti velmi populární. Anton Vadovič svou tvorbu vystihuje slovy: „Trochu klasického řemesla v netradičním pojetí, to je to, o co se snažím.“ Jeho zvyk neplýtvat zbytečnými slovy se odráží i v čistém minimalistickém designu, který neupřednostňuje estetická hlediska před užitnou funkcí a na první pohled v sobě otiskuje obrovskou řemeslnou dovednost zhotovitele.

Odborník žákům představil rozmanité materiály využitelné pro výrobu jednotlivých konstrukčních částí nožů, seznámil je s mechanismy zavíracích nožů, objasnil procesy tepelného zpracování ocelí (zušlechtění) a poskytl mnoho potřebných informací. Neváhal prozradit své „know-how“, čímž žákům ušetřil mnoho nezdarů v dílně. Přestože k nám vážil dlouhou cestu vlakem, přivezl s sebou i několik hmatatelných ukázek své tvorby (viz fotografická příloha).

Kováři mu naslouchali s takovým zaujetím, jaké by na svých přednáškách ocenil každý pedagog. Doufám, že mnozí žáci nalezli v jeho slovech potřebné rady, inspiraci a motivaci, a můžeme se v příštích letech těšit na nožířské výrobky, které budou výstupem jejich praktické části závěrečných a maturitních zkoušek.

Foto E. Havránková

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace