VÝPAL V ANAGAMĚ PODZIM 2021

ODBORNÍK Z PRAXE NA KERAMICKÉ DÍLNĚ

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
27.02.2022 08:32
Poslední úprava:
 
před 2 lety

V září 2021 jsme dostali velkorysou nabídku od manželů Doležalových. Jednalo se o možnost kompletní realizace výpalu v japonské peci – anagamě. A tak jako každý zapálený keramik, tak ani my jsme nedokázali této nabídce odolat. Nutno dodat, že takový výpal trvá okolo sedmi dnů a předchází mu důkladná příprava. Při výpalu se totiž postupně spálí 15–20 kubíků dřeva.

Od října jsme začali štípat dříví a postupně chystat výrobky z vhodných materiálů.

V prosinci jsme už mohli připravovat naše výrobky k výpalu. Většina povrchů zůstala bez glazury, vylévali jsme jen některé kousky uvnitř a na několik vzorků jsme aplikovali speciální glazury do dřevopecí. Na každý výrobek jsme ještě lepili podložky z žáruvzdorné hlíny, které mají zamezit spečení výrobku s pecním plátem.

Při nakládce pece jsme asistovali 2 dny a těšili se na zážeh. Samotný výpal byl zahájen 10.12. večer a skončil 17.12. před půlnocí.

A jak se liší výpal v anagamě od běžných výpalů? Povrchy výrobků jsou zdobené popelovou glazurou. Tato glazura vzniká během výpalu pozvolným náletem dřevného popela, který se při vyšších teplotách taví. Hmoty jsou po výpalu vysoce slinuté, protože teplota v peci vystoupá nad 1300°C. Na výrobky lze tedy aplikovat klasické tvrdé glazury, anebo experimentovat s rozemletými horninami.

Celý proces by nebylo možné zrealizovat bez odborného dohledu Igora Doležala a poskytnutí potřebného zázemí.

Foto Igor Doležal, Petr Veřtát, Michaela Vopálková

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace