Interiérové květinářství a floristický workshop

ODBORNÍK Z PRAXE v ateliéru oboru Bytový architekt

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
27.02.2022 08:55
Poslední úprava:
 
před 2 lety

Použití rostlin v interiérech a novodobé systémy pěstování pokojových rostlin jsou samostatnou kapitolou týkající se tvorby interiérů. V místech nevyhovujících živým rostlinám světelnými podmínkami můžeme pro změnu použít aranže suchých vazeb, přírodnin či umělých rostlin, případně jejich kombinace.

Současné trendy a způsoby pěstování rostlin v interiérech jsou další z nepřeberných témat, se kterými se v oboru potkávám. Z tohoto důvodu jsme si do výuky pozvali pana Ing. Jiřího Martínka, Ph.D., aby nám vnesl světlo i do těchto tajů. V první části dne se studenti seznámili s možnostmi použití a pěstování živých rostlin v interiéru. Lehce jsme zabrousili i do historie, ale stěžejní problematikou byly nároky rostlin – světlo a měření světelné intenzity, množství vlhkosti vzduchu, cenová dostupnost, údržba a dalších okolnosti. Hlavním tématem pak byly současné systémy pro pěstování – od klasických substrátů přes Seramis a Zeostrat, kde klesá zastoupení organické složky systému, až po úplnou hydroponii. Dále jsme se dotkli i netradičních systémů, jako jsou zelené stěny (s nimiž začal prvně experimentovat francouzský botanik a vynálezce Patrik Blanc již v 80. letech minulého století), a dalších závěsných systémů jako Skyplanter, kokedamy atd. Po obsáhlé teoretické části jsme se vrhli do vyzkoušení výsadby do minerálního substrátu a systému Lechuza.

Další praktickou částí bylo zhotovení velkého aranžmá do nově zařízené zasedací místnosti ve škole. Vzhledem k mizivým světelným podmínkám v místnosti byly zvoleny neživé přírodní materiály v kombinaci s umělými rostlinami. Vyzkoušeli jsme si i tedy i techniku, jakou se taková dekorace dává dohromady, ale zároveň jsme si mohli prozkoumat různé floristické pomůcky a materiály. Díky ochotě lektora jsme si opět obrovsky zvětšili obzor, s čím vším je možné v interiérech pracovat, za což jsme mu neskonale vděční.

Součástí tohoto velkorysého dne byla i krátká přednáška s představením nabízených oborů, prostředí a života na Zahradnické fakultě v Lednici (spadá pod MZLU), kterou nám přednesl Ing. Miloš Jurica, Ph.D. Zpětná vazba celého dne byla takřka okamžitá – studenti se chtějí jet podívat do Lednice, kde by dále mohli navázat svůj vzdělávací proces, byť i v jiném oboru. Foto L. Slavíčková

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace