Porcelán nemusí být jen bílý

ODBORNÍK Z PRAXE

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
02.03.2022 21:32
Poslední úprava:
 
před 2 lety

Na konci února 2022 k nám v rámci projektu Odborník z praxe zavítala designérka Lucie Tvrdíková – Trojanová, která stojí za značkou LT Design. Studenti ateliéru Keramiky a porcelánu získali v rámci prezentace vhled do její tvorby. Zároveň se s námi Lucie podělila o příběh stojící za její značkou LT Design. Také nás varovala, jaké nástrahy můžou na mladého designéra po škole čekat a jak se s nimi vypořádat. Studenti se velmi zajímali o to, jak si vytvořit vlastní brand, jak důležitý je marketing, ale také i jak si vybavit dílnu.

V dílně poté studenty seznámila s možnostmi úpravy porcelánu dle druhu jednotlivých porcelánových hmot. Pondělní blok byl zaměřen na vytváření struktur na porcelánových předmětech a vytváření tzv. průsvitku. V úterý jsme se přesunuli k barvení porcelánu.

Odbornice studentům vysvětlila základy barevného spektra a teorie barev, zaměřili jsme se na primární, sekundární a komplementární barvy. Zprvu si studenti pod dohledem odbornice namíchali primární barvy a poté si připravili barvy komplementární neboli kontrastní barvu k prve vybrané. Na konci workshopu jsme se dostali i k experimentům s mramorováním. Studenti spolu s pedagogem se dozvěděli spoustu nových tipů a triků, které již plánujeme převést do každodenní praxe. Už se těšíme na výsledky po výpalu.

Lucie Tvrdíková – Trojanová vystudovala ateliér Design kovu a šperku a poté i Design keramiky, ve své práci kombinuje oba dva výše zmíněné obory. V jejím rodném městě se v Zámecké zahradě ve Zruči nad Sázavou můžete setkat s její sochou s názvem Kapka. Krom tvorby pod vlastní značkou Lucie pracuje jako produkční pro Galerii středočeského kraje (GASK).

Více o značce LT Design: https://lt-design.cz/

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace