Ukončen kurz KERAMIKY

v rámci Univerzity volného času předáním certifikátů

Agendy:
 
Informační portál , UVČ
Publikováno:
 
28.04.2022 08:03
Poslední úprava:
 
před rokem

V měsíci dubnu proběhla poslední lekce keramiky v rámci UVČ, tím byl dovršen kurz předáním certifikátů naší Akademie. Kurz ve svém letním semestru byl zaměřen především na tvorbu keramických objektů, ale to neznamenalo, že by se tu a tam nemohla vyskytnout práce jiného druhu.

Tento kurz byl druhým po „coronavirové“ odmlce, a proto se frekventantky a frekventanti zhostili svých úkolů s velikým nadšením a vervou. Vzniklo mnoho zajímavých prací vytvořených nejrůznějšími technikami, které se však pro tvorbu amatérské keramiky běžně používají. Kurzu se opět zúčastnili takřka stejní a letití frekventanti a celkem bez problémů přijali i ten fakt, že se cena kurzu o něco zvýšila a do budoucna zvyšovat bude, jelikož ceny surovin, ale hlavně energií rostou raketovým tempem.

A co v kurzu vzniklo za práce? Tedy jaké keramické objekty byly vytvořeny? Tak například jedna z účastnic dokončila figury z betlému, které začala tvořit již v minulém kurzu. Hojně se objevovaly různé ženské figury se zvířaty nebo abstraktně pojaté hlavy, dále objekty stylizované architektury a podobně. Tyto výrobky pak byly většinou zatírány dostupnými oxidy kovů, nejčastěji železa, manganu a kobaltu i mědi. Detaily pak byly zvýrazněny glazurami nebo taveninou barevného skla. Zde se jedná o využitý recyklovaný materiál, tedy střepy z barevného obalového skla. Tady se s drcením musí zacházet velmi opatrně, aby nedocházelo k pořezání. Sklo se musí roztloukat v textilním sáčku. Nakonec při výpalu vznikne tavenina, která je velmi efektní. Ovšem tuto metodu lze použít pouze na ploché výrobky.

V neposlední řadě je třeba podotknout, že většina účastníků bere tento kurz jako relaxaci od své pracovní profese. Účastní se i dva učitelé naší školy i ženy v důchodovém věku. A jako bonus do kurzu dochází i pán ze světelského komunitního bydlení. Přes své postižení vytváří pozoruhodné zvířecí figurky, různé dinosaury, slony, hrochy apod. Ostatní tak mohou částečně nahlédnout do jeho „jiného“ světa.

Kurz je tedy u konce, všem byly předány certifikáty, neboť splnili stanovené podmínky kurzu. Byla vyslovena i velká spokojenost s činností v kurzu, která byla i písemně zaslána jednou z účastnic na adresu vedení školy.

Foto: A. Ratajová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace