Výroba mýdel technikou za studena

v ateliérech Keramiky a porcelánu a Design interiéru

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
24.05.2022 13:01
Poslední úprava:
 
před měsícem

Letošním tématem pro třetí ročníky dvou z našich ateliérů (Design interiéru, Keramika a porcelán) byla hygiena rukou. Studenti měli za úkol se zamyslet nad tématem hygieny a především nad pravidelným mytím rukou, které je v současné době stěžejní ochranou v boji proti pandemii. Řešili jsme, jaké pocity mají při mytí rukou a jak mytí rukou posunout na další úroveň. Součástí praktického cvičení proto nebylo pouze vytvoření nových tvarů porcelánových mýdlenek, ale taky mýdel. Jedním z hlavních aspektů pro studenty byl tvar mýdla. Pro velkou část z nich byl tvar důležitý a jejich cílem bylo vytvořit tvar, který bude v ruce dobře sedět. Jiní došli k závěru, že na tvaru až tak nezáleží, protože mýdlo si každý uživatel tvaruje dle svých rukou během mydlení, a soustředili se tak na barvu, vůni a další ingredience.

Mýdla jsme vyráběli technikou za studena, na kterou potřebujete oleje, hydroxid a vodu a poté obohacující složky. Studenti byli hned na začátku poučeni o nebezpečnosti výroby mýdla v domácích podmínkách.

Někteří studenti se pustili do výroby různých čajových a kávových výluhů, kterými jsme nahradili destilovanou vodu. Díky těmto výluhům se mýdla různě zabarvují a dostávají odlišnou vůni. Poté se ve vodě nechává reagovat hydroxid, který se následně přidá k olejům a při stálém míchání se oleje nechají „zmýdelnit“, pak následuje kreativní část, kdy se přidávají různé panenské oleje, vůně, barviva, koření atd. Fantazii se meze nekladou. Nato se mýdla nechávají minimálně měsíc uzrát, aby se snížilo PH. Obecně se říká, že čím starší mýdlo, tím lepší. Foto L. Jestřabíková

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace