Rodinný dům a kuchyňská baterie – to bylo zadání praktické maturitní zkoušky třídy IV.V

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
25.05.2022 13:59
Poslední úprava:
 
před rokem

V naší uměleckoprůmyslové akademii je jistě k vidění mnoho zajímavých věcí. Mezi ty nejzajímavější však určitě patří praktické maturitní a závěrečné zkoušky žáků končících čtvrtých a třetích ročníků.

Den před ústními maturitními zkouškami třídy IV.V, a to 24. května 2022 se konaly i obhajoby maturitních prací, tedy zakončení praktické maturitní zkoušky. V této třídě ukončovali svá středoškolská studia žáci, kteří studovali v oborech Design interiéru, zaměření Bytový architekt a Průmyslový design.

U oboru Design interiéru bylo zadání práce „Návrh na rodinný dům“ a u Průmyslového designu byla zadána „Kuchyňská dřezová baterie“. Součástí maturitní práce byl návrh, model, portfolio, technický výkres a další náležitosti.

U oboru Design interiéru bylo hlavní těžiště práce v počítačovém zpracování rodinného domu. K práci byla zadaná některá pevná kritéria, například, že dům má zastavenou plochu 100 m2, že se jedná o dům pro čtyřčlennou rodinu se dvěma dětmi. Některé záležitosti byly naopak volitelné, a to například v jakém stylu bude rodinný dům vystavěný, zařízení, jestli bude dům patrový apod.

U oboru Průmyslový design pak měly studentky zadáno, že se jedná o kuchyňskou baterii, ale v jakém bude stylu, to si mohly vybrat. Všechny práce byly velmi zajímavé, výtvarně i technicky dobře zvládnuté, plné invence a fantazie. Určitě byly rozdíly v individuálním přístupu, osobním vkusu, ve výběru materiálů, technologií a originalitě. Za jistých okolností by se daly výtvory studentů porovnat i s tvorbou v profesionálních studiích a oborových dílnách. Prezentace, které by sloužily jako projekt pro zákazníka, byly zhotovené v nejmodernějších počítačových grafických programech.

Jen čas ukáže, jaké budou mít žáci úspěchy při svém možném budoucím studiu či na trhu práce. Je však nutné poznamenat, že právě v těchto oborech je ohromná konkurence, proto je v současné době zapotřebí i nezbytná mladická dravost, nebojácnost v experimentování a samozřejmě i trocha štěstí.

Všichni žáci nakonec při své praktické zkoušce uspěli. O další se již musí postarat sami. K zvládnutí prvních velkých úkolů jim velmi blahopřejeme.

Foto A. Ratajová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace