Humanitární mise ve Vietnamu, low-cost cestování

Beseda o dobrovolničení v cizině

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Umělecké a řemeslné, Vyšší odborná škola, Výtvarné
Publikováno:
 
02.06.2022 14:15
Poslední úprava:
 
před rokem

30. 5. se naše bývalá žákyně (absolventka gymnázia a VOŠ) Zuzana Rajdlová vrátila aspoň na chvíli k nám do školy, aby se podělila o své zážitky z humanitární mise ve Vietnamu, kde pracovala v místní traumatologické nemocnici jako zdravotnice, a v Kambodži jako záchranářka. Její mise v roce 2019 trvala 3 měsíce v období od června do srpna.

V úvodní části přednášky jsme slyšeli obecné informace o Vietnamu a Kambodži. Zuzka podrobně popsala nelehkou práci v místní nemocnici a tamní používané „léčebné“ metody, které by našinec opravdu nechtěl zažít. Její práce záchranářky v džungli v Kambodži byla jen pro odvážné dobrodruhy; jak sama říkala, občas ji přepadla beznaděj. Vždy hledala protipól, který by vyvažoval nepříjemné situace, např. ve výuce angličtiny místních domorodců.

Ve volných dnech se Zuzka odměňovala cestováním po Vietnamu, byla nadšená místní překrásnou přírodou a množstvím památek, což doložila vlastní fotodokumentací. Neméně zajímavá byla i druhá část její přednášky, kde se zaujetím vyprávěla, které země navštívila a hlavně – za pár peněz. Představila platformu AIESEC, největší studenty řízenou organizaci na světě a především projekt Workaway, který pomáhá lidem poznávat svět ve spojení s dobrovolničením za finančně přijatelných podmínek. Doporučila letecké společnosti a možnosti ubytování, s kterými má ona osobně výborné zkušenosti s ohledem na levné cestování.

Ing. Zuzana Rajdlová, momentálně studentka doktorského studia na fakultě managementu VŠE v Jindřichově Hradci, žáky svým bezprostředním přednesem velice zaujala. Poskytla jim návod, jak vyjet do zahraničí s minimálním finančním obnosem za účelem poznat specifickou kulturu obyvatel a zlepšit se v jazyce. Velice lákavě vypadá představený projekt s možností dostat bydlení a stravu zdarma výměnou za pár hodin práce denně v zahraničí. Informace a doporučení, které se zakládají na vlastních zkušenostech a osobních prožitcích, mají u posluchačů většinou velkou váhu a ne jinak tomu bylo i u našich žáků. Kvalitu a přínos přednášky ocenili velkým potleskem.

Foto Z. Šmídová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace