Slavnostní vyřazení absolventů denního maturitního studia

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
14.06.2022 11:32
Poslední úprava:
 
před rokem

V pátek 3. června 2022 postupně nastoupili k slavnostnímu vyřazení žáci tříd II.P, IV.V, společně studenti tříd IV.G a IV.E a na závěr třídní kolektiv IV.SV a IV.S. Společně s žáky se ceremoniálu účastnil ředitel školy Ing. Martin Kubín, město Světlá nad Sázavou zastoupil jeho místostarosta Josef Hnik, třídní učitelé, další členové pedagogického sboru, ostatní zaměstnanci školy, rodiče, sourozenci i spolužáci z nižších ročníků a další.

Po náročném měsíci květnu, kdy probíhaly především didaktické testy společné maturitní zkoušky, praktické zkoušky a ústní profilová část ze stanovených předmětů, tak konečně nadešel měsíc červen a s ním i předání maturitních vysvědčení úspěšným studentům a jejich vyřazení ze studia na střední škole.

Tento akt se tradičně na naší škole koná slavnostním ceremoniálem, který je přístupný nejen žákům a zaměstnancům školy, ale prakticky i široké veřejnosti. V slunečný pátek 3. června v 9.30 si pro svá vysvědčení přišli první studenti nástavbového studia Podnikání ze třídy II.P. Vysvědčení předávala jejich třídní učitelka Ing. Dana Hůlová. Studenti se odvděčili delším a vtipným poděkováním nejen třídní učitelce, ale i všem vyučujícím, kteří tuto třídu provázeli v jejich studiu. Nakonec studenti předali drobné a květinové dary. V úvodu zazněla studentská hymna Gaudeamus igitur a ke konci slavnosti i některé další písně tematicky blízké studentskému prostředí.

Po třídě „podnikatelů“ si přišli převzít svá vysvědčení jeden student a další studentky ze třídy IV.V, která byla složená ze studijních oborů Design interiéru a Průmyslový design. Vysvědčení jim opět předala jejich třídní učitelka Mgr. Alena Ratajová. S krátkými a milými, takřka až osobními projevy vystoupili ředitel školy, místostarosta města a třídní učitelka. V úvodu od jedné studentky bylo vysloveno též krátké poděkování učitelům a škole. Jinak se ceremoniál až na drobnosti opakoval – studentská hymna a další melodie, květinové a drobné dary. Objevily se i slzy, snad štěstí – nad pěkným vysvědčením, dosažením mety konce středoškolského studia, ale třeba i nad plynoucím časem, který tak rychle utekl, i nad určitou ztrátou každodenních kontaktů se spolužáky, možná bezstarostným středoškolským životem i obavami nad budoucností a neznámem.

V 11 hodin pokračoval ceremoniál svým třetím dílem, tentokrát k předání nastoupily dvě třídy společně, a to kolektiv IV.G (gymnázia) s třídním učitelem Mgr. Jakubem Kořínkem a IV.E oboru sociální činnost s třídní učitelkou Mgr. Šárkou Satrapovou. Prakticky se koncept slavnosti opět nezměnil a studenti s díky převzali od svých třídních učitelů vytoužená maturitní vysvědčení.
Čtvrtým a posledním dílem byl celý „maturitní maraton“ zakončen předáním vysvědčení širokému kolektivu tříd výtvarných a uměleckořemeslných oborů, tedy IV.SV a IV.S s třídním učitelem Mgr. Janem Krajíčkem.
Celý ceremoniál se konal za krásného červnového počasí ve venkovním altánu v areálu školy před sklářskou hutí. Pouze čerstvý vítr narušoval odlehčenou a již uvolněnou atmosféru. Ale přidržení formulářů a jiných písemností bylo jen drobnou závadou celého aktu. V tomto prostoru se začaly akce podobného typu konat během koronavirových omezení v roce 2020 a 2021, kdy se zjistilo, že tento prostor nabízí výjimečné možnosti s neopakovatelnou atmosférou. Jinak je podobným akcím určena aula školy a k těmto účelům by byla využita za nepříznivého počasí.

A co dodat závěrem? Přes útrapy, které byly spojené s konavirovou pandemií i nelehkou a zatěžující distanční výukou se podařilo většině studentům dospět do kýženého konce a odmaturovat s menšími či většími problémy. Nechť se do budoucna všem daří, splní se velká i menší očekávání. Těm, kteří budou dále studovat, ať se podaří dostat se na typ studia, který si vybrali pro své budoucí povolání. To samé platí samozřejmě i pro osobní a pracovní život.

Těm studentům, kterým se nepodařilo splnit podmínky pro získání maturity v jarním termínu, přejeme mnoho štěstí, síly a studijního úsilí, aby se jim tak podařilo v nejbližším možném termínu.

Foto A. Ratajová, L. Poříz

Další fotografie najdete ZDE

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace