Za sociálními službami do Jihlavy

Od teorie k praxi

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní
Publikováno:
 
18.06.2022 06:51
Poslední úprava:
 
před rokem

Ve čtvrtek 9. června 2022 jsme vyrazili se studenty 1. E a 3. E, obor Sociální činnost, na exkurzi do dvou jihlavských sociálních zařízení. Cestu vlakem s mírnými zpožděními a navazujícími spoji jsme hravě zvládli a zamířili procházkou na návštěvu do Alzheimercentra.

Jelikož se jedná o domov se zvláštním režimem, je vstup do budovy zabezpečen. Velice mile nás přivítala paní ředitelka a vrchní sestra. Společně nám domov představily, seznámily nás s chodem zařízení, klienty, zaměřily se na vysvětlení Alzheimerovy demence a na příkladech uvedly projevy této nemoci, přiblížily nám náročnou práci pečovatelů a aktivizačních pracovníků. Zároveň studentům nabídly možnost brigád či odborných praxí.

Po této úvodní části jsme prošli prostory domova. Nahlédli jsme do pokojů klientů, aktivizačních místností, návštěvních místností i jídelny. Jedná se o budovu bývalého hotelu, atmosféra prostorů nás uchvátila, vše působilo moc pěkným stylovým dojmem, obdivovali jsme sladěné moderní i reminiscenční prvky. Pro některé klienty jsme byli zpestřením a řada klientů měla pocit, že nás zná. Nicméně nás ohromila i obětavost a vstřícnost všech zaměstnanců. Tak vlídný přístup, který jsme během návštěvy pozorovali, si zaslouží velkou poklonu.

Druhým zařízením byl Denní a týdenní stacionář zaměřený na klienty s mentálním a kombinovaným postižením. Ujala se nás sociální pracovnice a rehabilitační pracovnice a i ony nás ochotně provedly po celém zařízení. Opět jsme se podívali do aktivizačních místností, denních místností rozdělených podle skupin klientů, pokojů, keramické a výtvarné dílny, místnosti rehabilitace i alternativní komunikace. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací z praxe, jak pracovat s klienty se všemi stupni mentální retardace a přidruženým smyslovým i tělesným postižením, i s klienty s poruchou autistického spektra. Činnost zařízení je obdivuhodná, platí zde jasná pravidla a řád, klienti se učí zvládat úkony sebepéče, zapojují se do běžných aktivit, sportují, vyrábí např. šperky a keramiku. Po návštěvě stacionáře nás městská doprava přesunula do centra, kde následoval hodinový rozchod. Mohli jsme rozptýlit myšlenky z exkurze v zařízeních, dát si rychlý oběd, kávu či koupit něco potřebného na sebe. Trolejbus nás přepravil k nádraží a vlakem jsme se vydali k domovům.

Věřím, že exkurze byla pro žáky přínosem, a už nyní se těším, kam se podíváme příště.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace