Za krásami Znojemska

Vydařená akce na jižní Moravě

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
28.06.2022 07:48
Poslední úprava:
 
před rokem

Měsíc červen je dobou školních výletů a i žáci naší školy se mohli konečně, po covidové pauze, zúčastnit exkurze do Znojma a jeho okolí. Třída I. P cestovala do cílové stanice Šatov společně s třídou III. S a III. SV dne 15. 6. 2022. Program byl velmi bohatý, plný sportovních aktivit.

První den během cesty byla zastávka ve Znojmě, kde nás po prohlídce Louckého kláštera známého ochutnávkou vín čekal turistický vyhlídkový vláček. Ten nás během devadesáti minut provezl nejzajímavějšími částmi tohoto královského města. Během jízdy jsme se kochali pohledem na významné stavební památky – kostel sv. Mikuláše, Jihomoravské muzeum, Mariánské náměstí, Znojemskou radniční věž a Hradiště, dále jsme byli uchváceni vyhlídkami do údolí řeky Dyje a Gránického údolí. Do kempu TJ Tatran Šatov jsme přijeli v podvečer a každý si mohl vybrat aktivity podle vlastního uvážení. Ti žáci, kteří měli ještě zbytek sil, hráli fotbálek, jiní dali přednost odpočinku před náročnou plavbou v kanoích po řece Dyji.

Druhý den začal neobvyklým budíčkem, rozcvičkou a poté odjezdem do Vodáckého centra Znojmo, kde jsme měli zamluvené lodě a veškeré vodácké vybavení. Jelikož téměř všichni žáci sjížděli řeku na kanoi poprvé, museli se ti, co seděli vzadu, seznámit s řízením lodě, a ti, co seděli vepředu, s úkoly „háčka“. Někteří zdatně vyjeli po proudu, jiní ještě nějaký čas zápasili nejen s lodí, ale i sami se sebou. Ale všechny to ohromně bavilo a ani počáteční neúspěch je neodradil. Plánovaný cíl Tasovice jsme sice nezvládli, ale všichni jsme byli nadšení a neradi jsme v Dobšicích chystali lodě k předání zpět majitelům. Další cesta vedla zpátky do Znojma, kde jedna skupina zvolila další prohlídku města, a druhá skupina se vydala na Městskou plovárnu Louka v blízkosti Louckého kláštera, kde zregenerovali svoje tělo a načerpali sílu na další činnost. Večer jsme strávili opět sportem, někteří nadšenci hráli volejbal, a další opékali buřty nebo odpočívali po náročném dni.

Třetí den byl věnován turistice. Naším cílem byl Národní park Podyjí s jednou nejhezčích a nejkvalitnějších vinic v Evropě – vinicí ŠOBES. Putovali jsme z Lukova do Podmolí a poté parkem přes Šobes až do Šatova, cca 12 km. Počasí bylo jako na objednávku, cesta nám ubíhala skvěle. Žáci se navzájem více poznali a skamarádili, což bylo hlavním cílem celého našeho pobytu.

Poslední den ráno 18. 6. 2022 nastalo rychlé balení a cesta ze Šatova zpět do Světlé nad Sázavou. Tak po vodácku Ahóóóój…. a zase někdy příště.

Foto třídní archiv

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace