Navštívili jsme firmu BOMMA

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
01.07.2022 07:11
Poslední úprava:
 
před rokem

Studenti druhých ročníku z ateliérů: bytový architekt, keramika a porcelán navštívili 21. června sklárnu Bohemia Machine, známější pod svou vlastní značkou BOMMA, která se nachází za humny areálu naší školy.

Designové produkty této sklárny nejsou pro naše studenty žádná neznámá, v rámci aktualit o nich často diskutujeme, překvapivá informace pro ně ale byla, že se firma se specializuje na výrobu sklářských strojů.

Sklárna nevyrábí pouze vlastní designové produkty, ale spolupracuje se spoustou známých značek jako například Chanel, Louis Vitton nebo Zaha Hadid Architects. Dozvěděli jsme se, jak poznat pravý parfém od Chanellu aniž byste ho museli otevřít a očichat. Pro značku Louis Vitton realizují svítidla, tady jsme se dozvěděli, že sklo samo o sobě nedělá světlo, ale důležité je narušení jeho povrchu například broušením nebo pískováním, klíčovým je totiž lom světla, který vytvoří důmyslnou hru, kterou designér zamýšlel.

V dalším sektoru jsme se dozvěděli, jak do skla dostat žádoucí bublinky. Zároveň jsme obdrželi rady ohledně lepení skla a na co si dávat pozor při transportu lepených produktu letadlem. Pozor spoiler: Oblíbené epoxidové lepidlo bohužel nevydrží tak nízké teploty jako jsou v zavazadlovém prostoru a výsledný produkt zákazník neobdrží v jednom kuse, i přes to že byl pečlivě zabalen. Viděli jsme, jak skláři foukali tzv podjímané sklo, kdy se nádoba barví tím, že se zvolená barva vyfoukne přímo do skla. Výhoda tohoto postupu je že barvy nevyblednou. Celá prohlídka byla prodchnuta zajímavostmi a pro naše budoucí designéry i inspiračním zdrojem, jak se sklem inovativně pracovat.

Foto L. Jestřabíková

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace