Přivítali jsme nové tváře… aneb začátek školního roku v prvních ročnících

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
15.09.2022 09:43
Poslední úprava:
 
před rokem

Se začátkem školního roku 2022–2023 jsme na naší škole přivítali nové žáky prvních ročníků. Pro všechny se ve čtvrtek 1. září 2022 otevřely brány školy a příslušných tříd před osmou hodinou ranní. Žáci, kteří se zapsali na Domov mládeže, byli ubytováni již den před zahájením, a to 31. srpna. První školní den byl především věnován bližšímu seznámení žáků s třídními učiteli, doplnění nezbytné agendy, obeznámení s bezpečností, rozvrhy, řády školy apod. V tomto roce nastoupily do středních škol silné populační ročníky, což se i na naší škole projevilo velkým počtem nováčků. Do prvních ročníků nastoupilo cca 165 žáků do 10 tříd. Žáci se mezi sebou ve většině viděli již při talentových a přijímacích zkouškách (případně na talentovkách a přijímačkách nanečisto či přípravných kurzech z ČJL a Ma, které se konaly v lednu až dubnu tohoto roku), a dále pak na slavnostním zápisu do 1. ročníků dne 16. června 2022. Někteří žáci se účastnili i následného adaptačního dne, kde měli příležitost se již mezi sebou více poznat, rovněž i s některými učiteli, vychovateli i mistry odborného výcviku a navázat první přátelské a kamarádské vztahy.

Druhý den, v pátek 2. září, si pak třídní učitelé připravili pro své žáky adaptační program, kterému bylo věnováno celé dopoledne. Převážně si žáci s učiteli podrobně prohlédli rozsáhlou budovu školy a ještě rozsáhlejší školní areál. Některé třídy pak měly připravenou „bojovku“ (bojovou hru) ve stylu letních dětských táborů – žáci měli v areálu vyhledat asi třicet míst a uvést, co v těchto místech našli. Pak nejrychlejší žáci se správnými odpověďmi dostali drobné dárky. Jiní se svými učiteli poseděli za příjemného letního počasí ve venkovním altánku a vedli živou diskuzi s různou tematikou. Některé třídy se vydaly na procházku okolo Sázavy nebo do nedalekého zámeckého parku. Žákům byl i vytvořen prostor na to, aby si popovídali mezi sebou bez třídních učitelů.

Myslíme si, že tento adaptační program je velice prospěšný k tomu, aby se začal vytvářet dobrý a zdravý třídní kolektiv a žáci mezi sebou vytvořili první přátelství a kamarádství, které mnohdy vydrží celý život. To, že se vztahy mezi žáky začaly vytvářet, pak potvrdil následující první vyučovací týden. Adaptační den se určitě vydařil, a to hlavně díky třídním učitelům a krásnému počasí, které bylo vlídným průvodcem celého dne.

Všem novým žákům všichni přejeme, aby se jim na naší Akademii líbilo po celou dobu jejich studia, aby dosáhli co nejlepších studijních výsledků a měli bezproblémové vztahy mezi sebou i se všemi učiteli a zaměstnanci školy.

Foto archív školy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace