Naší akademií se proběhli canisterapeutiční psi

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní
Publikováno:
 
15.09.2022 09:54
Poslední úprava:
 
před rokem

Ano, je to skutečně tak. Naši školu navštívil canisterapeutický tým – psovod Bc. Sieberová ze spolku Sirius Třebíč, z. s. a dvě fenky zlatého retrievera, osmiletá Conny a roční Lemon. Škola je zapojena do projektu IKAP, díky němuž můžeme do teoretické výuky přizvat odborníka z praxe, který žákům předává praktické informace, a toho jsme právě využili.

Přednáška o canisterapii byla určena žákům maturitního oboru Sociální činnost a žákům učebního oboru Ošetřovatel. Oba obory mají k tématu velmi blízko. Žáci se učí pracovat s dětskými klienty, seniory, osobami se zdravotním postižením a osobami sociálně vyloučenými. A právě pro všechny tyto cílové skupiny je terapie pomocí psa vhodná.

Dozvěděli jsme se spoustu nových a přínosných zajímavostí o jednotlivých metodách canisterapie, výcviku psů, vhodnosti psů pro tuto terapii i o konkrétních technikách při práci s klienty. Řadu aktivit jsme si mohli vyzkoušet. Jednalo se například o činnosti zaměřené na rozvoj hrubé motoriky (překračování a podlézání psa, vodění na vodítku), jemné motoriky (česání, hlazení a krmení psa), komunikace (dávání povelů), pravo-levé orientace (ukazování levé tlapky pravou nohou se zavázanýma očima) a polohování, při kterém dochází ke zklidnění, uvolnění a prohřátí klientů.

Věřím, že téma bylo pro žáky přínosné a že se s ním v sociálních i zdravotnických zařízeních budou setkávat co nejvíce. Foto O. Blažková

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace