40. ročník Mezinárodního setkání uměleckých kovářů Hefaiston

Kováři přiváží dvě nejvyšší příčky za vystavovaná díla!

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
03.10.2022 08:55
Poslední úprava:
 
před rokem

Ve dnech 26. – 28. srpna 2022 se uskutečnil již 40. ročník Mezinárodního setkání uměleckých kovářů Hefaiston na hradě Helfštýn v Lipníku nad Bečvou. Jedná se o největší kovářské setkání v České republice, kterého se v současnosti každoročně aktivně účastní několik stovek kovářů z celého světa. Ve všech prostorách hradu a pod širým nebem jsou instalovány desítky exponátů. Jako již tradičně, ani tentokrát naše škola nemohla chybět.

Žáci se účastnili soutěžní výstavy na hlavním nádvoří hradu a soutěže ve volném kování na časový limit tří hodin. I přes nepřízeň počasí všichni odvedli skvělý kus práce. Bohužel se v letošním roce nepovedlo žádnému ze čtyř týmů dosáhnout na ocenění ze soutěže ve volném kování, ale o to větší radost přišla, když při vyhlašování vystavených děl zaznělo jméno naší školy. V obou případech se jednalo o PŘÍČKY NEJVYŠŠÍ! V kategorii „klasické kovářské práce“ si první cenu odnesl Tomáš Čepl za vystavované dílo „Mříž“ a v kategorii „volná tvorba a komorní plastika“ rovněž první cenu Filip Tomášek za dílo „Beznaděj“.

Práce, zařazené do různých kategorií, hodnotí zkušená odborná porota složená zpravidla z teoretiků umění, historiků, výtvarníků a zasloužilých mistrů kovářského řemesla. Pro naše žáky je tedy jejich uznání aktem, kterého si mohou vysoce vážit.

Tímto bych chtěl oceněným pogratulovat a všem zúčastněným poděkovat za pomoc při instalaci vystavovaných děl a za vzornou reprezentaci naší školy.

Aktivní účastníci: Filip Tomášek, Richard Rulf, Vojtěch Trnka

Vystavovaná díla: Tomáš Čepl, Jan Podhradský, Filip Tomášek, Richard Rulf, Štěpán Pavlas, Vojtěch Trnka, Jan Hofman, Tomáš Červín

Foto F. Tomášek

Více o akci: https://hefaiston-helfstyn.cz/

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace