Pojďte s žáky 3. E na exkurzi

Malá reportáž z cesty do okresního města

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní
Publikováno:
 
22.11.2022 09:37
Poslední úprava:
 
před rokem

Považujeme za důležité, aby žáci po absolvování naší školy našli vhodné pracovní uplatnění, pokud nechtějí již pokračovat v dalším studiu. Proto je velice vhodné, abychom například v rámci školních exkurzí navštěvovali zařízení v našem regionu, kde by mohli v budoucnu najít své pracovní příležitosti.

Tentokrát jsme se s žáky třetího ročníku, budoucími pracovníky v sociálních službách, vydali do tří velmi dobře fungujících organizací. Pojďte s námi prožít středu 16. listopadu 2022.

Začínáme návštěvou Základní školy a Praktické školy U Trojice Havlíčkův Brod. Některé žákyně byly v této škole v říjnu na týdenní odborné praxi; tehdy jsme se zaměřovali na osoby se zdravotním postižením. Velmi mile nás vítají pracovníci školy a přibližují nám její poslání a charakteristiku. Nahlížíme i do výuky a učeben, kde se můžeme seznámit a rovnou si také vyzkoušet různé výukové metody a pomůcky vhodné pro děti s postižením, včetně relaxační místnosti snoezelenu (terapie, která aktivuje smysly ve speciálně vybavené místnosti).

Poté se přesouváme do Horní ulice a do Informačního a poradenského centra Vysočina. To skýtá širokou škálu služeb, se kterou se ve zkratce seznamujeme. Dozvídáme se o službách Family Pointu (místa pro rodinu), o Mikrojeslích (nové dětské skupině), krizovém poradenství pro oběti i agresory domácího násilí, psychologickém poradenství, doprovázení pěstounů, ale také například o speciálně-pedagogickém poradenství logopedie. I v tomto zařízení si budou moci žáci domlouvat odborné praxe pro druhé pololetí.

A ještě nám chybí poslední návštěva. Míříme do střediska FOKUS Vysočina. Také tady se nám věnují velice milí a pozitivní zaměstnanci a představují nám organizaci FOKUS a služby střediska Havlíčkův Brod. Dozvídáme se informace o sociální rehabilitaci, chráněném bydlení, centru duševního zdraví, komunitním týmu a především o týmu podpory v zaměstnání a dobrovolnictví. O všech službách se žáci učí v odborných předmětech, je ale moc fajn o nich slyšet více zajímavostí z provozu.

Už toho bylo víc než dost, nemyslíte? I my potřebujeme na chvilku vypnout a vstřebat vše, co jsme se za dnešní den dozvěděli. Vyrážíme tedy do příjemné kavárny na havlíčkobrodském náměstí, kde se odměňujeme sladkým zákuskem a horkou čokoládou, kávou či čajem.

Pokud se chcete o exkurzi dozvědět více, doporučuji zhlédnout pořízené fotky. Foto O. Blažková

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace