Jak efektivně přivítat chladnější měsíce? Jedině akčně!

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
24.11.2022 13:54
Poslední úprava:
 
před rokem

Ateliér Keramiky a porcelánu spolu s oborem Zahradní architekt přivítaly listopad venkovním výpalem, tzv. „americkým RAKU“.

Protože je RAKU akční, tak i tvorbu postaviček jsme vzali akčně. Studenti si vyzkoušeli tzv. modelovací pohybovky, kdy měli 15 minut na to, aby zachytili spolužáka/spo­lužačku v nějaké póze. I přes počáteční nedůvěru tento úkol bravurně zvládli a mohli jsme nejpovedenější figurky připravit na další etapu, a to glazování.

Sošky se poté musely předehřát na určitou teplotu, aby po vložení do venkovní plynové pece nedostaly teplotní šok a neexplodovaly. Poté jen stačilo vyhnat teplotu plynové pece a sošky do ní vložit, počkat, než se teplota vyšplhá minimálně na 1100 °C, a přikročit k nejakčnější části této týmové hry.

Jeden student je připraven s kleštěmi rychle otevřít a zavřít pícku, druhý je nachystaný vyrazit s kleštěmi, jeho cílem je uchopit horké dílo a opatrně je přenést a umístit do nádoby plné pilin. Zde čeká náš další hráč připravený otevřít nádobu s pilinami (my použili popelnici), výrobek zaházet dalším hořlavým materiálem a urychleně popelničku zavřít. Musí dávat velký pozor při každém otevírání, protože piliny můžou „blafnout“ a začít hořet, proto je nutné urychleně zavřít. Tím se zajistí kýžené redukční prostředí, díky kterému docílíme speciálních efektů na glazuře.

Po chladnutí stačí keramiku vytáhnout a omýt a radovat se z konečného skvostu. Bez umění spolupráce by to nebylo možné. Celý výpal probíhal pod pečlivým dozorem MgA. Lucie Jestřabíkové.

Foto L. Jestřabíková

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace