Výstava Tutanchamon Brno 17. 10. 2022

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
24.11.2022 14:26
Poslední úprava:
 
před rokem

Naše škola připravuje odborné exkurze jako součást předmětu dějin výtvarné kultury. Na letošním programu byla i exkurze do Brna na výstavu o egyptském faraonovi Tutanchamonovi, která je velice unikátní a měla velký ohlas u studentů, kteří ji navštívili na jaře.

Zážitek je jeden ze způsobů, jak se učit. Tato výstava nám umožnila vnímat umění více smysly a tím se hlouběji ponořit do příběhu ohromného objevu 20.století – nevykradené hrobky faraóna Tutanchamona.

Po prohlídce úvodního sálu jsme se díky videoprojekci a audio sluchátkům přesunuli do života archeologa Howarda Cartera. Během několika minut jsme byli vtaženi do života Cartera i hledání hrobky v Údolí Králů, které provázalo nejen nadšení, nadějné propočty, ale i zklamání a pád na finanční i existenční dno. Avšak Carter se nevzdával a díky jeho neskonalé víře se najednou ocitáme se zatajeným dechem před komnatami plnými podivných zvířat, soch, nábytku, zlata, zlata a zlata…. Postupně nahlížíme do jednotlivých komor, kde je vše naskládáno tak jako při samotném objevu.

Potom máme možnost si prohlédnout jednotlivé exponáty rozložené ve skutečné velikosti v několika sálech. Obcházíme si sarkofágy, masku, šperky, nábytek,… a obdivujeme je z různých úhlů a hlasem nás přitom doprovází audio průvodce.

Studenti jsou po rozsáhlé výstavě obohaceni o poznatky, které mohou uplatnit v předmětech dějiny výtvarné kultury, technologie, výtvarná příprava a navrhování. Zejména žáci oborů zlatník – klenotník a umělecký truhlář si přišli na své.

Foto L. Rezlerová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace