Pozvánka na novou výstavu do zóny pro umění – humpolecké 8smičky

Agenda:
 
Informační portál
Publikováno:
 
29.11.2022 08:18
Poslední úprava:
 
před rokem

SÓLO: Jakub Roztočil

8smička je humpolecká zóna pro umění, která se snaží setřít rozdíly mezi centrem a periferií. Areál byl vybudován z přestavby bývalé tovární budovy, závodu č. 8 národního podniku Sukno Humpolec. Odtud i název 8smička. Industriální areál se nachází téměř přesně na poloviční cestě mezi Prahou a Brnem. Tento kulturní prostor má návštěvníkům zprostředkovat kontakt s moderním a současným uměním. Zóna 8smička se stala impulzem pro vznik lokální humpolecké komunity, která je otevřená všem návštěvníkům z blízkého i vzdálenější­ho okolí.

8smička je v provozu od 8. dubna 2018, kdy byla slavnostně otevřená velevernisáží výstavy „Pocta suknu“ a prezentovala především textilní umělce. V zóně se připravují tři výstavy ročně, které doprovázejí i další programy koncipované pro místní i přespolní návštěvníky. 8smička je zřizována stejnojmenným nadačním fondem za podpory firmy Hranipex a manželů Báry a Zdeňka Rýznerových.

V magické datum 11. 11. 2022 byla vernisáží výstavy Jakuba Roztočila zahájena série výstav s názvem SÓLO.

Výstava je k vidění od 12. listopadu 2022 až do 22. ledna 2023. První sólový počin v 8smičce a zároveň úvodní výstava nového cyklu SÓLO představuje současného umělce Jakuba Roztočila, absolventa Akademie výtvarných umění v Praze, ateliéru Monumentální tvorby profesora Aleše Veselého. Ve své tvorbě experimentuje s hmotou a zvukem, který je pro něj při vzniku díla zásadním prvkem, stejně jako princip nahodilosti a chyby vstupující do inscenovaného procesu tvorby. Většina jeho děl vzniká za pomoci důmyslného autorského přístroje bez dotyku lidské ruky. Kromě obrazů a plastik v prostoru galerie bude součástí výstavy i premiéra site-specific instalace vytvořené autorem přímo pro 8smičku. Kurátorkou výstavy je Helena Musilová.

Dalším konceptem v 1. patře 8smičky je od ledna 2020 sbírková expozice s grafickým kabinetem. V architektuře sedmipokojového bytu se představuje na 100 děl ze soukromé sbírky a bytem 7+1, kterým vás provádí osobně hostitel či hostitelka.  Tato sbírková expozice prošla v létě 2022 obměnou. Do stávající architektury byla umístěna dalších díla z místní i zahraničních sbírek.

V naší škole se můžete o aktualitách v zóně 8smička dozvědět více na první nástěnce v 1. patře budovy C.

Foto A. Ratajová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace