Advent u německých sousedů

Tradice předvánoční návštěvy Drážďan

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
13.12.2022 12:58
Poslední úprava:
 
před rokem

Ve středu 7. 12. 2022 vyrazil autobus plný natěšených studentů do spolkové země Sasko. Letošní cestu do Drážďan jsme obohatili o návštěvu barokního zámku Moritzburg v blízkosti města. Kdo viděl pohádku Tři oříšky pro Popelku, ten zná exteriéry i interiéry z filmu. A současné zámecké expozice využívají ohromnou popularitu zmíněného filmu – na návštěvníky čekají ve vitrínách filmové kostýmy, na stěnách fotografie a obrazy spojené s natáčením, nechybějí naaranžované scény, figuríny herců, rekvizity a v prodejně upomínkové předměty spojené s filmem. Není divu, že naši studenti jsou zaujati a prohlídku si užívají. V závěru všichni na chvíli odpočíváme v prostoru kavárny.

Po dvou hodinách se autobusem přemisťujeme do centra Drážďan a bohužel i do velmi nevlídného chladného počasí. Naštěstí nás autobus vysazuje u Semperovy opery na počátku naší prohlídkové trasy. Procházíme exteriéry Zwingeru, pak zamíříme do největší sakrální budovy Saska, tedy do katedrály Hofkirche. Uvnitř sice neprší, ale teplo tu také není. Kolem Rezidenčního paláce rodu Wettinů, saských kurfiřtů, se blížíme k Fauenkirche; tako sakrální stavba je zároveň symbolem zničení města po náletu v únoru 1945 a následné obnovy, která byla ukončena až na počátku 21. století. Před námi pak už je poslední část prohlídky, a tou je nejstarší historický vánoční trh na Striezelmarktu.

Tady končí oficiální část a studenti jsou konečně vypuštěni, aby si mohli užít vánoční nákupy. Někteří brouzdají kolem stánků na trhu, většina ale míří do nákupních center ohřát se a nakoupit si výhodně vánoční dárky. V pět hodin odpoledne se setkáváme u autobusu, abychom zamířili k domovu. Ve Světlé vystupujeme rozespalí a unavení, nicméně spokojení o půl desáté večer.

Foto Lenka Zadinová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace