Křehkost a průchod do jiné dimenze

Pražská prosincová exkurze našich studentů

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
10.01.2023 08:11
Poslední úprava:
 
před rokem

Neobyčejné předvánoční zážitky prožili studenti ateliérů keramiky a porcelánu i oboru zahradní architekt dne 20. 12. 2022 v pražském Rudolfinum a Meet factory.

Při vstupu do objektu Rudolfina nás jako vždy uchvátil interiér této impozantní novorenesanční budovy s dominantním schodištěm, po kterém jsme se dostali do výstavních prostor. Vstupujeme do místnosti a ihned se chceme rozeběhnout do třepotající se instalace s názvem „Open the sky“ od Susanne Fritscher. Bohužel jsme byli při vstupu upozorněni, že se máme držet v daném koridoru a neinteragovat s instalací, což nás velice zklamalo a museli jsme bojovat se silným vnitřním nutkáním se třepotajících pásek se dotknout. Dále nás uvítaly nejenom sochy od Dominika Langa ze série Spící město, které reprezentovaly Českou republiku na Bienále v Benátkách v roce 2011, ale také kresby od Luboše Plného, jinak známého jako „akademický model“. Dále nás přitáhly zvuky linoucí se z nenápadné místnosti, kde se část skupiny odloučila, ale my, kdo jsme si dovolili zabloudit, jsme byli náležitě odměněni. V této místnosti jsme měli možnost poprvé zhlédnout kresebnou animaci od Williama Kentridge, jehož práce byla v našem prostředí vystavena poprvé.

Stejně jak je kontrastní novorenesanční budova Rudolfina k bývalým jatkám, tedy dnešní „Meet faktory“, tak i následující výstavy v objektu zde byly k výstavám v Rudolfinu v podobném kontrastu. Šlo o výstavy „I Went Through That Door and I Never Came Back“ a „Strč prst skrz smrt“. Kontrastní zkušenost a rozbouřené emoce jsme si odvezli domů spolu se spoustou otázek, nad kterými budeme dále přemýšlet.

Foto L. Jestřabíková

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace